AFSCHEID EN BEDANKT!

Foto: Bert Gerritsen

Het zat er al even aan te komen, maar nu is het definitief. De huidige beheerder van Lingewaard Nieuws, Marc de Man uit Bemmel, stopt per 1 september als beheerder van deze internet krant. Hij heeft dit vroeg genoeg bekend gemaakt, maar de moederorganisatie Nieuws.nl is er niet in geslaagd per 1 september een nieuwe beheerder aan te trekken. Vandaag dus mijn laatste kans om tekst aan te leveren.

Ik zit wat verdwaasd achter mijn laptop. Voel me wat onwennig en wil het nog steeds niet geloven. Toch voel ik mij verplicht iets te schrijven over dit afscheid en vooral een dankwoord aan veel mensen.

Op de eerste plaats gaat mijn dank uit aan beheerder Marc de Man. In de tweede helft van 2012 kwam ik bij toeval in aanraking met de soap de Trolley. Daarin raakte ik geïnteresseerd en ging schoorvoetend de lokale politiek wat volgen. Ik viel al snel van de ene in de andere verbazing. Ik trok de stoute schoenen aan en ging open brieven schrijven aan de raadsleden en het college. En het mooie was, Lingewaard Nieuws wilde mijn brieven publiceren. Het werden er wel meer dan 50. In het begin kreeg ik nog wel antwoorden, maar dat werd al snel minder tot niets.

Na overleg met Marc de Man maakten mijn brieven in februari 2013 plaats voor een wekelijkse politieke column. Dat duurde tot mei 2014. De gemeenteraadsverkiezingen hadden plaats gevonden en ik had vertrouwen in de nieuwe coalitie. Ik wilde stoppen met mijn wekelijkse politieke column en introduceerde Joyce Derksen (Rijmexpres) bij Lingewaard Nieuws als columniste. Zij deed en doet dat met veel verve.

Na een paar maanden werd het steeds duidelijker dat het nieuwe college en coalitie voor meer dan voldoende onderwerpen voor een criticaster zorgden. In augustus vorig jaar ben ik toen maar weer begonnen met mijn wekelijkse politieke column. Ik kon het gesteggel niet meer aanzien. Als criticaster voelde ik mij als een vis in het water. College en raadsleden, veel dank voor het steeds maar blijven leveren van onderwerpen!

Veel dank ben ik verschuldigd aan Marc de Man. Hij verschafte mij het platform om met criticaster ogen de Lingewaardse politiek te blijven volgen en er over te schrijven. Door hem kon ik op mijn oude dag mijzelf wat ontwikkelen tot een columnist. Hoewel dit misschien wat te zwaarwichtig klinkt. Stukjesschrijver dekt de lading veel beter!

Naast Marc ben ik ook mijn vele volgers/lezers dankbaar. Het aantal views heeft mijn verwachtingen ver overtroffen. Een enkeling sprak mij wel eens aan als ik te scherp over een politicus schreef. Dit werd echter ver overtroffen door de persoonlijk uitgesproken waardering. De column voorzag in een behoefte. De verklaring daarvoor is mij heel duidelijk.

Vanuit het college, de coalitiepartijen en het ambtenarenkorps wordt buitengewoon slecht gecommuniceerd met de burger. Tijdens politieke avonden en raadsvergaderingen zie je nauwelijks nog een burger op de publieke tribune. Een zeer slechte ontwikkeling. Lokale politiek maakt zichzelf daardoor belachelijk en onbetrouwbaar.

Het afgelopen jaar werden veel te veel besloten vergaderingen gehouden. Ik heb daar maar één antwoord voor, dan is er iets te verbergen! Ik heb daar wel een mooi voorbeeld van.

Door vakantie van de beheerder heb ik op 12 en 19 augustus geen column kunnen schrijven. Op mijn column van afgelopen week, ZOMERRECES, ontving ik de volgende schriftelijke opmerking van een burger:

“Hiep, hiep Bert, goed dat jouw reces erop zit, want jij bent onze informatiebron. Van het gemeentebestuur hoor je als burger niets. Burgerparticipatie zonder informatie is BURGERINFLATIE!”

Treffender had betrokken burger het niet kunnen beschrijven. Ik herken het volledig!

Hoe nu verder?

Ik blijf geïnteresseerd in lokale politiek en ga op zoek naar een ander medium waar ik eventueel mijn columns kwijt kan. Er zijn mogelijkheden, waar ik serieus over ga praten. Maar het kan ook iets anders worden binnen de lokale politiek. PR was immers altijd een onderdeel van mijn vroegere functie.

Voor wat betreft Lingewaard Nieuws maak ik nog een klein voorbehoud. Dinsdag 1 september stopt Marc de Man dus en plaatst niets meer. Als Nieuws.NL erg snel een nieuwe beheerder vindt die op dezelfde manier werkt als Marc en met mij in zee wil, kan het wellicht nog Lingewaard Nieuws blijven. Ik schat die kans heel klein in.

Nogmaals, mijn dank aan Marc de Man is heel groot voor de geboden kansen. Minstens zo groot als aan al die burgers die zo trouw mijn columns hebben gelezen en gevolgd.

En ik ontkom er niet aan, ook dank aan het college en de gemeenteraad. Zonder hen hadden mijn columns geen bestaansrecht! En het bestaansrecht is natuurlijk bestuurlijk Lingewaard scherp houden!

Bert Gerritsen

 

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.qz0.nl’.

———————————————————————————————————————-

 

Reacties

Cookieinstellingen