Kom deze zomer extra genieten in Fort Pannerden

Foto: Vrienden van Fort Pannerden

DOORNENBURG – Op ontdekkingstocht door Fort Pannerden? 20 kilo hijsen met een lang touw en groot katrol? Gluren in de soldatengevangenis.

Fort Pannerden is niet alleen populair vanwege zijn rondleidingen, er is nog meer te doen tijdens de zomervakantie: laat je schminken, schiet met een waterkanon, of kom op geheimzinnige plekken met een speurtocht in je hand!

Kinderen kunnen ook met hun (groot)ouders allerlei leuke spellen doen, zoals soldaatjes in de soldatenballenbak omwerpen. Of neem een kijkje bij de smid en de koperslager. Of in de vitrines met zeer oude foto’s van de Fort Pannerden soldaten.

Bovenop het fort heb je een spectaculair uitzicht over de Rijn en de Waal. Neem je verrekijker mee! In de Klompenwaard zie je runderen en paarden met hun jonge dieren, op het Waalstrand is het heerlijk toeven. Een aanrader voor wandelaars en struiners!

Als extra publiekstrekker kan men in het fort naar het kanon in aanbouw kijken. Het kanon krijgt een loop van 4 meter lang! De gids vertelt over dit grootste kanon dat ooit op Fort Pannerden stond: de 15L25 uit 1884. Het origineel weegt 7,5 ton en staat in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Meer dan 20 vrijwilligers van Fort Pannerden zijn bezig met het bouwen. Vragen staat vrij! Als het instructiekanon klaar is, voorjaar 2016, kunnen gidsen voortaan demonstreren hoe kanonniers rond 1890 de bediening uitvoerden, compleet met rook- en geluidseffecten en muzikaal commando.

Fort Pannerden is één van de ruim 40 forten van de Hollandse Waterlinie. Fort Pannerden moest vijanden op afstand houden en was het slot op de waterkraan van de Hollandse Waterlinie. Die waterkraan kon gebieden onder water zetten om de vijand tegen te houden. De Rijn is de leverancier van het water. Dat is de reden dat Fort Pannerden ruim 60 km van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is gelegen.

Het prachtig gerestaureerde Fort Pannerden in Doornenburg is in de zomervakantie van 14 juli tot en met 27 augustus extra geopend op iedere dinsdag en donderdag van 12.00 tot 17.00 uur.

Daarnaast is het fort ook op de eerste en derde zondag van de maand (6 en 20 september) te bezichtigen tussen 12.00 en 17.00 uur.

Fort Pannerden, Waaldijk 1, 6686 MV Doornenburg

Bereikbaarheid: het fort is te voet en met de fiets prima bereikbaar. Tijdens openstellingen is er gratis pendelvervoer tussen de Sterreschans en het fort aanwezig.

Entreeprijzen (incl. 1 consumptie): 4 tot 13 jaar € 2,50; 13 jaar en ouder € 5,00.

Tussen 12.00 en 15.30 uur kunnen bezoekers op zondag deelnemen aan een rondleiding met gids (€ 1,00 extra, groepen alleen op aanvraag)

Meer informatie: www.fortpannerden.eu

Dus Fort Pannerden is een gezellig dagje uit voor iedereen: kinderen en volwassenen.

Reacties