Ontdek de Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Muiden tot de Biesbosch en eindigt bij het splitsingspunt van de Rijn bij Doornenburg, gemeente Lingewaard. Langs deze linie liggen diverse forten en verdedigingswerken, zoals het Fort Pannerden bij Doornenburg.

Waar deze bouwwerken vroeger een verdedigingsfunctie hadden, zijn ze nu veelal in gebruik voor andere doeleinden. De informatie over heden en verleden is nu terug te vinden op informatiepanelen die op diverse locaties langs de waterlinie, ook in de omgeving van Doornenburg, maandag 1 september jl. zijn geplaatst.

De borden zijn allemaal in dezelfde stijl ontwikkeld en attenderen voorbijgangers op de historische waarde van deze objecten, maar vertellen ook over het omliggende landschap en de huidige functies. De ontwikkeling van de borden is een van de activiteiten om de Nieuwe Hollandse Waterlinie weer zichtbaar te maken voor een breed publiek.

In de animatiefilm wordt het ontstaan en historische werking van de Hollandse Waterlinie uit de doeken gedaan.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is aangewezen als grootste Rijksmonument van Nederland en staat op de voorlopige lijst van UNESCO Werelderfgoed. Het was een militaire verdedigingslinie met water als wapen. In tijden van oorlog konden militairen stroken land onder water zetten. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940.

Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is nu een prachtig gebied, waarin je kunt recreƫren en de geschiedenis volop kunt beleven. Op www.forten.nl en www.hollandsewaterlinie.nl staat een overzicht van de activiteiten die plaatsvinden op de forten.

Zie ook www.fortpannerden.eu.

Bron: Gemeente Lingewaard