WAAROM WAAROM?

Foto: Bert Gerritsen

Wethouder Sluiter, waarom moesten die 3 platanen zo snel verdwijnen van de Markt in Huissen? Voorzitter Henk van Eimeren van de ondernemersvereniging, waarom moesten die 3 platanen zo snel verdwijnen van de Markt? Schande!

Het podium met de Huissense dag stond exact op dezelfde plaats als andere jaren toen de 3 platanen er nog wel stonden!

De bewoners in het centrum hebben diverse brieven ontvangen over deze soap. En weer werd mijn brievenbus overgeslagen. De grote vraag is, regeert het college of de ondernemersvereniging?

Staat ons het “kappen” van het beeld van de Huissense zwaan op de markt soms ook nog te wachten?

Het ligt meer voor de hand om het meest lelijke gebouw in heel Lingewaard, de oude AH, tegen de vlakte te gooien. Daardoor krijg je dan een veel groter evenementenplein, geschikt voor terrassen en horeca. Laat de AH dan maar op de Molenweide blijven en de Hema in het huidige pand. Voor iedere partij wellicht financieel ook nog aantrekkelijker. En de huidige bewoners van dat foeilelijke pand kunnen dan t.z.t zo overstappen naar de huur appartementen in het oude Stadhues. Maar dan gaat Henk van Eimeren natuurlijk weer roeptoeteren, te weinig reuring in het centrum.

Het kappen van de drie platanen was dus gewoon overbodig. Die hadden ook geadopteerd kunnen worden door de liefhebbers, waaronder Theo Hubers. Die man verdient trouwens een standbeeld. Hij koopt, in samenspraak met de gemeente Lingewaard, het 32 hectare grote landgoed Groot Holthuyzen. Hij wil daar een openbaar park van maken. Daarnaast worden de oude boerderij en paardenschuren gerenoveerd en bestemd voor een koffie- en theeschenkerij. Alles in overleg met onze gemeente.

Fantastische plannen!

Dat vond politieke partij LingewaardNu ook. Op dezelfde dag van publicatie over de verkoop van het landgoed, verscheen al een nieuwsitem hoe trots zij zijn. Trots dat het in hun programmavisie stond en dat ze lekker bezig waren.

Laat nou ook in hun programmavisie staan dat het Stadhues de bestemming multifunctioneel centrum zou krijgen. Inmiddels weten we allemaal dat hier niets van terecht is gekomen. Hun wethouder Theo Janssen liet het Stadhuescomité liquideren en van een MFC is totaal geen sprake meer. Iedere publicatie daarvan bleef uit!

Nog even terug naar park Holthuizen. Hoe kunnen automobilisten de toekomstige schenkerij bereiken? Op de Huissensedijk is autoverkeer verboden. De Parkdreef is veel te smal en ook nog fietspad.

Krijgen we daar soms éénrichtingsverkeer en wordt de wijk Zilverkamp dan ook gebruikt? Of wordt de Parkdreef vol drempels gelegd om iedere snelheid uit het verkeer te halen? Is verbreden tot 2 rijbanen wel mogelijk? Of komt er wellicht een nieuwe andere weg naar de schenkerij? En waar zijn de parkeerplaatsen gepland? Midden in het bos? Is het de bedoeling om ook de gemeente Arnhem te betrekken bij de plannen? Kortom, worden de betrokken bewoners uit de wijk Zilverkamp hier ook tijdig in gehoord?

De gemeente heeft in soortgelijke zaken een slechte reputatie opgebouwd. Overheidsparticipatie is niet het sterkste punt van de huidige coalitie.

Beheer en onderhoud komen dus in handen van zowel de gemeente als de nieuwe eigenaar. En dat kost centjes. Krijgen we dan weer de schetsvertoning van niet voor het publiek toegankelijke raadsvergaderingen en ondoorzichtige financiële constructies?

College en gemeenteraad bespaar ons dit a.u.b!

En dan ook nog een nieuwtje uit de raad. Oud fractievoorzitter Hans Wenneker (B06-L2000) heeft de raad per direct verlaten om persoonlijke redenen. In deze raadsperiode was hij zelden aanwezig. Tot 2014 was hij het scherpe gezicht van de partij. Ik zal zijn stijl en scherpte missen. En Wenneker wellicht de trolley!

Hij wordt vervangen door de nog jonge Nick Hubers, een lekker jong en fris gezicht. Hij heeft al ervaring als raadslid vanaf 2010 tot en met 2014. Nick, veel sterkte en succes!

En tot slot wil ik dan ook Doornenburg veel sterkte en succes toewensen a.s. vrijdag. Die dag doen 10 Doornenburgers, waaronder wethouder Helga Witjes, mee met het tv programma Zomer in Gelderland van Omroep Gelderland. Zij gaan met 19 andere gemeentes strijden om de titel van mooiste gemeente van Gelderland. In de maand augustus vinden alle opnames plaats. Vrijdagavond wordt de uitzending van Doornenburg steeds herhaald. Kijken dus hoe het team van Doornenburg de eer van Lingewaard hoog gaat houden.

Tot slot.

U heeft het vast al gelezen. De beheerder van Lingewaard vertrekt per 1 september a.s. Interesse? U kunt solliciteren.

Het aantrekken van een andere beheerder kan ook tot gevolg hebben dat mijn column gaat verdwijnen. Zelf hoop ik dat de nieuwe beheerder doorgaat met mijn politieke hersenspinsels. Zo niet, zoek ik naar andere publicatie mogelijkheden.

Door vakantie van de huidige beheerder zal mijn column de komende weken niet of onregelmatig verschijnen. Maar voor 1 september hoort u nog zeker van mij.

Bert Gerritsen

Lees ook: PLACE DES RETRAITÉS

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.qz0.nl’.

———————————————————————————————————————-

Reacties