Zwarte Zaterdag: ’bereid je goed voor’

Foto: Twitter VID

De herhaaldelijke waarschuwingen van verkeersdiensten voor zwarte zaterdag, blijken maar weinig nut te hebben. Het advies wordt massaal over boord gegooid door vakantiegangers en het is nu wachten op achterbankbingo in warme auto’s en lange rijen voor het hurktoilet.

Dat meldt De Telegraaf.

Zwarte zaterdag valt in Frankrijk op 1 augustus. Ga op een andere dag, of bereid je heel goed voor, zegt de ANWB. De term zwarte zaterdag komt van de kleurcodering die de Franse verkeersdienst geeft aan drukte op de weg: zwart is absolute topdrukte.

Na een verschrikkelijk ongeluk bij Beaune op zaterdag 31 juli 1982 kreeg de naam een extra landing. Een bus reed in op een aantal auto’s, er vielen 53 doden onder wie 44 kinderen. Bussen met groepen kinderen mogen nog altijd niet rijden in Frankrijk op zwarte zaterdag.

Nog drukker

Het aantal kilometers in Frankrijk loopt doorgaans al op boven de 800 op het hoogtepunt. Vorig jaar stond er maar liefst 906 kilometer file. De Spanjaarden en Fransen gaan dit jaar ook massaal op vakantie op 1 augustus. Dat betekent dat het nog drukker kan worden dan voorgaande jaren.

Volgens de ANWB zijn donderdag en zondag betere reisdagen. „Maar de wisseldag van het vakantieverblijf is meestal toch zaterdag, dus iedereen wil die zaterdag ook wel arriveren”, zegt een woordvoerder. Als je toch besluit om te gaan, doe je er goed aan om je goed voor te bereiden. Bekijk waar de ergste knelpunten zijn en ook de alternatieve routes. Zorg dat de auto technisch in orde is, en neem eten en water mee.

Het is ook beter om later op zaterdagochtend te gaan rijden. Het heeft geen zin om midden in de nacht te vertrekken omdat je dan een paar uur later in Frankrijk in de filefuik rijdt.

Reacties