PLACE DES RETRAITÉS

Foto: Bert Gerritsen

Vakantietijd! Vroeger trok ik er met onze kids meestal op uit naar het altijd mooie Frankrijk. Lekker weer, wijntje, stokbroodje, kaasje en de gemoedelijkheid in de dorpskernen waren belangrijke trekpleisters. Graag zochten wij contact met de plaatselijke bevolking op een dorpsplein of speelden een partijtje Petanque mee.

Steevast trof je dan de “dorpsoudsten” aan op de PLACE DES RETRAITÉS. Daar werd niet alleen het nieuws besproken, maar vooral gediscussieerd over plaatselijke onderwerpen. Noem het maar politiek. Dan verschilt Frankrijk niet zoveel met ons kikkerlandje. Meestal maakt het weer het verschil.

U voelt het al, de markt in Huissen staat op dit moment volop in de belangstelling. We moeten meer reuring in het centrum van Huissen krijgen volgens Henk van Eimeren, voorzitter van de ondernemersvereniging. En daar wil de gemeente in de persoon van wethouder Johan Sluiter graag aan meewerken. Geweldig plan dus!

Aan de ene kant blijft het Raadhuisplein evenementenplein voor alle evenementen die al langer dan drie jaar daar worden gehouden. En aan de andere kant komt er, na een flinke aanpak, een evenementenplein op de Markt bij. Het kan niet beter!

Nu is er echter nog wel wat gedonder over de kap van de aanwezige bomen. Binnen een maand kwam de wethouder wel vier keer met een ander plan wat betreft die bomen. Het lijkt erg op het kinderspelletje “doet tie het of doet tie het niet”. En daarnaast is er voor 2015 geen cent begroot. Ook niet voor de 5 vervangende verplaatsbare boompotten. Waarom zijn dat er geen 8, volgens de gemeentelijke herplant eis? En vooral, wat kosten die verplaatsbare bomen wel niet? Ik heb mij laten vertellen dat dit een zeer kostbare aangelegenheid is, zeker voor een armlastige gemeente.

In een mooi interview in de Gelderlander roept Henk van Eimeren dan dat er minstens drie bomen direct gekapt moeten worden voor de Huissensedag. Al jarenlang is die dag ook op de Markt gehouden, met die bomen! Op 16 juli, tijdens de raadsvergadering, zegt Johan Sluiter nog dat de bomen geadopteerd worden door een bomenvriend. En ruim een week later zijn er al drie gekapt in plaats van verplaatst.

We hebben er dus een nieuwe “wethouder” bij in de persoon van Henk van Eimeren. Hij krijgt snel zaken voor elkaar. Knap gedaan Henk!

Daarmee heeft van Eimeren ook direct een ander groot probleem opgelost. De grootste Straatspeeldag van Nederland kan volgend jaar gewoon weer in het centrum plaatsvinden. Geen probleem meer voor de burgemeester wat betreft veiligheid voor de 2000 kinderen. Het Raadhuisplein, langs de protestantse kerk, gewoon via een klein stukje Langestraat (waar ook de winkel van foto van Eimeren staat) verbinden met de Markt! Klaar is Kees en iedereen blij! Daarmee voldoet de organisatie van de straatspeeldag ook volledig aan de grondbeginselen van Veilig Verkeer Nederland.

De kermis, waarvan de organisatie in handen is van de gemeente, is uiteraard hartstikke welkom in het centrum.

Hoewel de meest toonaangevende kermis in Nederland, die in Tilburg, klaagt over een dalend bezoek, minder bestedingen en daardoor attracties wegblijven. Voor Huissen echter geen enkel probleem. Daar is het feest en gezelligheid rondom die kermis vele malen belangrijker. De horeca speelt daar perfect op in. In Lingewaard heb je immers geen last van een maximaal aantal decibel.

Dit in tegenstelling tot Nijmegen, waar 80 decibel een keiharde grens is. Tijdens de recente vierdaagse werd daar zwaar gecontroleerd en opgetreden. Handhaven, is zo wie zo niet de sterkste kant van Lingewaard. Dus Lingewaard, gooi maar open die boxen. De geluidsklachten op het Raadhuisplein hebben niets opgeleverd. Onder het mom van klagende bewoners over van alles en nog wat op het Raadhuisplein en slechts 1 klagende ondernemer op de hoek, wordt het evenementengebied nu uitgebreid met de Markt.

Daar wonen echter ook veel mensen en er zijn veel meer ondernemers dan op het Raadhuisplein. Heeft er overleg plaatsgevonden met die bewoners en ondernemers? Blijkbaar verlangen die ondernemers naar een kermis voor hun deur, uiteraard hun goed recht. Gaan zij echter niet klagen als de boxen volledig open worden gedraaid, is dat de bedoelde reuring van de ondernemersvereniging? Ik hoop het voor het college!

In Frankrijk zouden al die gepensioneerden smullen over zulke onderwerpen op hun PLACE DES RETRAITÉS!

Bert Gerritsen

 

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.qz0.nl’.

———————————————————————————————————————-

Reacties