Vraag en……antwoord?

Foto: Joyce Derksen

Mijn kinderen zijn, zoals denk ik de meeste kinderen wel, heel goed in het antwoorden met onbeduidende zinnen of woorden. Daarmee bedoel ik dat wanneer ik hen ergens naar vraag ik vaak antwoorden als “gewoon” of “zomaar” krijg.

Laatst bijvoorbeeld toen ik tijdens mijn avonddienst via de app. een foto kreeg die mijn dochter maakte van de tv. De vraag erbij luidde: “Welk programma is dit?”  Slim als ik was zag ik het logo van RTL4 in beeld staan en na even in de gids bij de cliënt waar ik was gespiekt te hebben antwoordde ik “De jongens tegen de meisjes”. Mijn dochter appte me dat ik het goed geraden had en op mijn app. waarom ze me deze vraag eigenlijk stelde kreeg ik het antwoord “Omdat het kan”.

Het zijn van die antwoorden waar je als ouder dus niet veel mee kunt. Het zou misschien de moeite lonen om door te vragen maar blijkbaar hebben de kinderen op het moment dat ze zulke antwoorden geven geen zin om er verder op in te gaan, en omdat ik er meestal ook de kracht niet voor heb laat ik het vaak maar voor wat het is.

Eigenlijk is het helemaal niks voor mij. Onbeantwoorde vragen. Ik ben iemand die het liefst overal het fijne van weet.

Regeren is vooruit zien wordt er vaak gezegd. Ik weet graag dingen van tevoren zodat ik erop kan anticiperen. Als er bijvoorbeeld een nieuwe cliënt in zorg komt en ik moet er in de avond, dus vaak in het donker, voor het eerst naartoe, dan rij ik er bij daglicht vast een keer langs zodat ik tijdens mijn avonddienst niet hoef te gaan zoeken. Een goede voorbereiding is…….juist ja.

De laatste weken echter word ik meer dan me lief is geconfronteerd met vragen die onbeantwoord blijven en zaken waarbij ik volledig in het duister tast.

Zoals sommigen van u misschien al gelezen, gezien of gehoord hebben ben ik (na enige bedenktijd) toegetreden tot het team bestaande uit tien Doornenburgers dat de dorpse en eigenlijk ook de Lingewaardse eer mag gaan verdedigen tijdens de verkiezing van mooiste plaats van Gelderland 2015’. Dit alles gebeurt op  vrijdag 7 augustus aanstaande tijdens een programma  van Omroep Gelderland “Zomer in Gelderland” genaamd . Naast het verzamelen van punten kunnen we tijdens dit programma ook geld verdienen voor een goed doel. Voor ons is dat Stichting Kinderdorp Doornenburg (STIKIDO) geworden. Twee zaken dus om ons uiterste best voor te gaan doen.

Toen ik gevraagd werd om mee te doen aan dit programma werd me beloofd dat de hele mikmak een minimale voorbereidingstijd zou vergen omdat bijna alle opdrachten en uitdagingen pas op de dag zelf aan ons worden voorgelegd. Niets blijkt echter minder waar. Er komt namelijk best veel bij kijken om goed voorbereid te zijn voor- en op de grote dag. Er moeten mensen bereid worden gevonden om die dag standby te staan voor de eventuele opdrachten, er moeten verenigingen en organisaties bereid worden gevonden om mee te lopen in het openingsdefilé  en er moet veel aandacht worden besteed aan de P.R. om zoveel mogelijk mensen naar onze prachtige locatie Kasteel Doornenburg te krijgen voor de live-uitzending en uiteraard  voor de knallende afterparty.

Ook moet er een lied worden gezongen waarbij het “zoek het zelf maar uit gehalte” erg hoog ligt. Het vergt al met al dus nog een hele voorbereiding  maar het is tot nu toe te overzien.

Een stuk vervelender voor mij is het feit dat we dus niet exact weten wat ons te wachten staat. Met welk thema moeten we gaan werken? Waar moet de voordracht over gaan? Welke opdrachten krijgen we? Waar bestaan de quizvragen uit? Bij vragen die wij aan de mensen van Omroep Gelderland stellen over of dingen wel of niet mogen tijdens deze dag krijgen we steevast te horen: “Daar kunnen we niks over zeggen, alles hangt af van de opdrachten en deze blijven nu eenmaal tot de laatste seconde geheim”.

Een duidelijk antwoord dat tegelijk weer zoveel vragen oproept.

Het blijft lastig om je voor te moeten bereiden op iets waar eigenlijk geen echte voorbereiding voor mogelijk is.  En erger nog om ook hier geconfronteerd te worden met antwoorden waar je eigenlijk niks mee kunt. Hoe dan ook het blijft een leuke en unieke ervaring en het ik vind het uiteraard een hele eer om mijn dorp te mogen vertegenwoordigen.

De komende drie weken dus maar even geen column van mij. Het is immers zomer in Gelderland. Ik ga eerst eens flink uitrusten tijdens mijn vakantie en ik ga proberen me lichamelijk en mentaal  voor te bereiden op wat er wel of juist niet komen gaat.

Wat er ook gebeurt, we gaan met ons team vast en zeker tot het uiterste om er het beste uit te halen maar belangrijker nog om volop te gaan genieten van deze bijzondere dag.

“GEWOON”………”ZOMAAR”…….”OMDAT HET KAN”!!!!

Fijne vakantie allemaal en hopelijk tot ziens op vrijdag 7 augustus om 18.20 uur op kasteel Doornenburg.

 

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, “want een dag niet gelachen!”. Zij schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.

———————————————————————————————————————-

Reacties