SPANNENDE TIJDEN

Foto:

De Griekse leider Alexis Tsipras houdt heel Europa aan de praat, schoffeert. Politiek den Haag staat daardoor onder zware druk, de Provincies Utrecht en Gelderland scoren met hun wielerevenementen en de gemeente Lingewaard houdt haar burgers aan de praat met duurzame energie, burgerparticipatie en het onthullen van een bouwbord van de wethouder.

Zo maar wat grepen uit het nieuws van de afgelopen week.

Wat een lef heeft die Tsipras. Gesteund door het referendum NEE van de Griekse bevolking, houdt hij wederom zijn hand op voor financiële hulp. De cijfers vliegen mij om de oren. Ik snap er weinig meer van. Maar één ding weet ik zeker, het kost ons en de andere landen uit de eurozone handenvol geld. Als de cijfers niet liegen inmiddels al in totaal 233 miljard euro. Ja ja, dat is 233.000 maal een miljoen. Daarom maar even in nullen, € 233.000.000.000,–!

Waar ligt de grens?

Zelf ben ik niet zo’n voorstander van een referendum. Doet me weer denken aan het gestuntel van de werkgroep uit onze gemeenteraad over de referendum vraagstelling voor die afschuwelijke trolley. Gelukkig ging dat referendum niet door.

Stel dat in alle eurolanden nu eens een referendum over Griekenland gehouden zou worden met de vraag, doorgaan of niet met Griekenland. Mijn schatting is dat “NIET” boven de 70% zou scoren! Democratisch gezien dus direct stoppen met Griekenland, gewoon Grexit! Bodemloze put.

Ik heb wel medelijden met de minderbedeelden in dat land, omdat corruptie in de hogere kringen gemeengoed is. Hoeveel geld zit er in alle oude sokken?

Politiek den Haag staat voor een moeilijke beslissing, regeren is geen makkie.

Onze gemeente, het college in de persoon van wethouder Theo Peren, wacht nu op regelgeving vanuit datzelfde politieke den Haag over duurzame energie. Het college is niet van plan een eigen visie te ontwikkelen omtrent dat onderwerp en verschuilt zich dus achter den Haag.

Datzelfde politiek den Haag heeft echter te maken met een rechterlijke uitspraak in de zaak Urgenda. Volgens die uitspraak moet de overheid zorgen dat ten opzichte van 1990 er in 2020 minimaal 25 % minder CO2-uitstoot is! En wethouder Peren stelde vorig jaar juist voor de klimaatdoelen naar beneden bij te stellen, van 20% naar 14%!

Theo Peren, niet wachten op den Haag, maar zelf als gemeente verantwoording nemen.

Klimaatverandering moeten tegen gehouden worden. De drie smogwaarschuwingen in Gelderland waren de afgelopen week tijdens de hittegolf niet voor niets!

Diezelfde hittegolf kwam wethouder Johan Sluiter goed uit. Hij wilde afgelopen vrijdag een bouwbord onthullen in Gendt voor het bouwplan Burchtgraafstraat, terwijl de goedkeuring van dat plan door de raad pas op 16 juli plaats gaat vinden. Lijkt erg op de bekendmaking van de Stadhuesplannen door wethouder Theo Janssen ver voordat de raad de plannen nog definitief goed moest keuren. Inmiddels staat het bord er wel, echter niet onthuld door de wethouder. De hittegolf diende als gong!

We hebben dus overijverige wethouders!

En dan het grote project “Werken aan Huissen centrum”. Het komt op gang, mooi!

Wethouder Sluiter organiseerde op 30 juni daarvoor een bewonersbijeenkomst. Daarvoor werden alle inwoners en ondernemers uit het centrum uitgenodigd, lees ik net in het Gemeente Nieuws. Alle inwoners, behalve ik! Heb geen uitnodiging ontvangen. Als criticaster verwacht men blijkbaar geen positieve bijdrage van mij aan de centrumplannen. Ik vraag mij af of zij mij expres overgeslagen hebben?

Ik had mij graag aangemeld voor de zogenaamde “kopgroep”. Helaas is die kopgroep nu alweer ter ziele. Waarom waren alle bewoners dan uitgenodigd?

Het wijkplatform en de ondernemersvereniging worden nu de gesprekspartners van de wethouder. Maar het wijkplatform staat echter onder regie van wethouder Janssen. En over die wijkplatforms heeft de rekenkamer vorig jaar een zeer realistisch rapport gemaakt. En daarmee is naar buiten toe nog steeds niets gebeurd! Was burgerparticipatie geen slogan van de coalitiepartijen tijdens de verkiezingen in maart 2014?

Hoe dan ook, het komt allemaal zeer verwarrend over!

Wat niet verwarrend was waren een paar geweldige sportevenementen de afgelopen week. Wat te denken van de Tour in Utrecht en het geweldige WK beachvolleybal in 4 steden. De publieke belangstelling was overweldigend. Topsport in optima forma! De betrokken provincies kunnen apetrots zijn. Gelderland kijkt reikhalzend uit naar de start van de ronde van Italië in mei 2016!

Tot slot, een ander sportief evenement.

Ooit gehoord van Micronesië? Het is een klein eilandenstaatje in Oceanië in de Grote Oceaan. Het net opgerichte voetbalelftal deed mee aan de voorronde voor de Olympische Spelen volgend jaar. Het elftal speelde in toernooivorm drie wedstrijden en verloor met 30-0, 38-0 en 48-0! Na deze 3 wedstrijden met het doelsaldo 0-116 sprak één van de spelers van het team de historische woorden, “over 4 jaar komen we terug en winnen we”. Het zou een politieke opmerking kunnen zijn.

Dat noem ik nu optimisme in deze SPANNENDE TIJDEN!

Bert Gerritsen

 

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.qz0.nl’.

———————————————————————————————————————-

Reacties