IEDEREEN IS VAN DE WERELD……..

Foto: Joyce Derksen

Twee giganten uit de muziekwereld zijn ons de afgelopen week ontvallen. Allebei veel te jong geveld door die vreselijke ziekte. Op de eerste plaats muziekmanager Jaap Buijs, die vrijwel in zijn eentje de Volendamse muziekindustrie zo hoog op de ladder heeft gezet en als een vader voor al zijn artiesten werd gezien.

Vlak voordat Jaap overleed bereikte ons het bericht dat zanger, muzikant, componist en schrijver Thé Lau was overleden. Tot het laatste moment vocht hij de ongelijke strijd met zijn keelkanker uit. Hij verloor. Aan hem denken we vooral vanwege zijn megahit “Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen!”

En dan lees je dwars door deze droevige berichten door dat de gemeente Lingewaard worstelt met haar dijken. Er komt maar geen eind aan het aantal klachten. Vooral motorrijders zijn de veroorzakers. Zij zorgen voor veel geluidsoverlast en scheuren veel te hard over die mooie toeristische dijken. Een aantal drempels en het terugbrengen van de maximum snelheid tot 60 km per uur op het traject Huissen-Angeren hebben dus niet geholpen.

En ineens komt het college nu met een mogelijke andere oplossing. Maak onderaan de dijk een fiets- en wandelpad!En college wat gaat dat kosten voor onze armlastige gemeente? Ja ja, dan wordt er ook nog € 40.000,– per jaar beschikbaar gesteld voor de komende 4 jaar!

De Raad mag ook meedenken over de collegeplannen.

Het afgelopen jaar heeft echter geleerd dat plannen van het college klakkeloos door de coalitiepartijen worden overgenomen. Je zou daarom kunnen zeggen, gelopen koers voor dit dijkenplan. Oppositie stop er maar geen tijd in, zonde van die tijd!

Vorige week werd zelfs duidelijk dat het college en de coalitiepartijen in 2013 genomen raadsbesluiten terzijde schuiven. Volgens politieke partij B06-L2000 is er een totaal verkeerde voorstelling van zaken aan de raad gepresenteerd inzake de dekkingsvoorstellen voor het Stadhues (bericht). Het kost de gemeenschap veel meer dan ons is voorgespiegeld!

Hoe zit het eigenlijk met de handhaving van genomen raadsbesluiten? Dat dient toch te gebeuren door de griffie of de raadsvoorzitter, onze burgemeester? Blijkbaar kun je daar dus de hand mee lichten. Handhaven is niet het sterkste punt in Lingewaard, dus gebeurt het niet of nauwelijks. De dijken zijn daar geen uitzondering op!

Waarom wordt nu voorgesteld om fietsers en wandelaars te verbannen naar de onderkant van de dijk? Zij zijn juist de grootste genieters van de uitzichten.

Ook scooter en motorrijders horen op de dijken thuis. Ook zij hebben daar recht op. Zoals iedereen moeten zij echter wel de regels respecteren. Zo niet, dan moet er opgetreden worden. Handhaven heet dat. En daar mankeert het nu juist aan!

Als dit niet of nauwelijks gebeurt heb je altijd van die gekken die er een racebaan van maken. En die gekken moet je aanpakken. Het zijn er niet zo erg veel, maar ze verpesten het wel voor de grote meute die wil genieten van het prachtige dijken schouwspel. Moet de oplossing  nu echt gevonden worden in hoge kosten voor de aanleg van wandel- en fietspaden? Natuurlijk niet, dit is de wereld op z’n kop zetten!

Thé Lau zong het duidelijk in zijn hit, “Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen”. Voor Lingewaard kunnen we stellen “IEDEREEN MAG OP DE DIJKEN WANT DE DIJKEN ZIJN VOOR IEDEREEN”.

Met wat kleine aanpassingen en vooral het handhaven met vette bekeuringen voor die paar dwazen die anderen in gevaar brengen, is dit verreweg de goedkoopste oplossing voor armlastig Lingewaard.

Of zijn we niet zo armlastig zoals het college zich voordoet?

Tot volgende week.

Bert Gerritsen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.qz0.nl’.

———————————————————————————————————————-

Reacties