Eens in de vijf jaar hittegolf begin juli

Foto: Bryan Smill

Een week geleden liepen we met truien en jassen aan en zaten we ’s avonds binnen te rillen voor de buis. Nu kondigen de weermodellen een warme zo niet hete periode aan. Een hittegolf komt begin juli eens in de vijf jaar voor.

Hollen of stilstaan

Het is niet zo gek dat Nederlanders veel met het weer bezig zijn. Binnen afzienbare tijd kan het weer sterk veranderen. Begin juni hebben we in De Bilt al eens de tropische waarde van 30 graden gehaald, maar daarna was het gedaan met de zomerpret. De gemiddelde maandtemperatuur van juni ligt onder normaal (15,2 tegen 15,6 graden Celsius).

Spaanse hitte op bezoek

In de loop van volgende week ziet de hete lucht, die nu de hittealarmen in Spanje doet rinkelen, kans om richting het noorden te stromen. Vanaf woensdag kunnen de temperaturen stijgen richting tropische waarden van 30 graden of meer! Als we in De Bilt minimaal 5 dagen op rij 25 graden of meer scoren waarvan drie dagen 30 graden of meer (hoeft niet op rij) dan is er sprake van een officiële hittegolf. Een hittegolf komt gemiddeld eens in de twee tot drie jaar voor in Nederland, begin juli zogezegd eens in de vijf jaar.

Benauwd?

Tropische hitte zal natuurlijk nooit lekker fris aanvoelen, maar de vochtigheidsgraad bepaalt of de hitte een beetje te dragen is. Gelukkig komt de warmte uit Spanje en is de vochtigheidsgraad relatief laag voor onze begrippen. De hitte zou in theorie dus best goed te verdragen moeten zijn.

Droogte in Nederland

De droogte (we zitten op dit moment al bij de 5% droogste jaren) zal de komende week verder verscherpen. Vooral in het westen van het land is het erg droog, pieken lopen op tot een tekort van 200 mm in het zuidwesten van Nederland.

Zonkracht 8: smeren of creperen

Volgende week stijgt niet alleen de temperatuur, maar ook de zonkracht. Vanaf dinsdag moeten we rekening houden met zonkracht 8 (sterk). Het is verstandig om niet te lang in de zon te liggen en regelmatig te smeren. Een ongetrainde huid verbrand al binnen een kwartier!

Bron: Weeronline

Reacties