DE KOGEL IS DOOR HET KLOOSTER

Foto: Lingewaard Nieuws

Reuring in het centrum van Huissen terug! Zowel het college als de coalitie gaan er maar wat prat op dat zij daarvoor gezorgd hebben. Vorige week donderdag, tijdens een matte raadsvergadering, ging de kogel definitief door het Stadhuesklooster. Een raadsvergadering die wat betreft dat onderwerp net zo goed achterwege had kunnen blijven. De uitslag stond bij voorbaat al vast. De coalitie bestuurt met ijzeren hand. Alles van de oppositie wordt bij voorbaat al weggewuifd. De grote vraag is, welke reuring bedoelt de coalitie nu eigenlijk?

Van een sociaal cultureel centrum is geen enkele sprake meer. En dat was toch uiteindelijk de bedoeling van het Stadhues. Zowel het huidige als het vorige college hebben hier een potje van gemaakt. Zij namen de initiatiefnemers niet serieus en mogen zich verantwoordelijk voelen voor de onverantwoord hoge kosten die dat met zich meebracht. Daar hoor je de coalitie nu niet over.

LingewaardNu, de club van wethouder Janssen, hamert er nu op dat de plannen onvoorstelbaar hoge kosten met zich meegebracht hadden. Is die vergelijking ooit gemaakt van die twee plannen?

En dan de soap van Lokaal Belang Lingewaard, de club van die andere Huissense wethouder Johan Sluiter. De verkiezingen met overmacht winnen met hun verkiezingsitem het Sociaal  Cultureel Centrum in het Stadhues. En dan binnen een maand na de verkiezingsuitslag honderd procent omdraaien.

NOG NOOIT HEB IK EEN DUIDELIJKER KIEZERSBEDROG MEEGEMAAKT!

We moeten nu vooruit kijken. De beslissing is genomen en heel Lingewaard moet de consequenties nu aanvaarden. En dat kan nog weleens voor veel reuring gaan zorgen. Vooral op financieel gebied. Nu al is bekend dat de financiële gevolgen veel hoger uitpakken dan de bedoeling was. En wie draaien daarvoor op? Juist, u en ik! Het maakt niet uit waar je woont, iedereen in Lingewaard betaalt mee.

En wat krijgt Huissen er voor terug, slechts de begane grond! Volgens de wethouder staat de bieb te trappelen te verhuizen naar het Stadhues. Is dat wel zo? Ik hoop het, echter andere berichten doen de ronde. Wethouder, is er al een getekend contract?

En komt er wel horeca? Daar is toch geen stuiver te verdienen, tenzij het een stadscafé gaat worden met de prachtige binnentuin. Dat is andere koek, maar dan wel concurrentie voor de bestaande horeca. En de binnentuin blijft openbaar voor publiek. Kan ook niet anders, want wethouder Theo Janssen nodigde op Koningsdag al de bevolking uit volgend naar die tuin te komen, terwijl nu pas de definitieve beslissing is gevallen!

De eventuele verhuur aan een politiepost en de SWL brengt natuurlijk huurpenningen op. En daarmee is de benedenverdieping al aardig vol. Noem je dat nu een Sociaal Cultureel Centrum? College en coalitie kijk eens goed in de spiegel, dan lijkt het mij moeilijk uzelf te geloven!

Wethouder, waar blijft de exploitatiebegroting over deze constructie? Hoeveel geld moet hier per jaar bij? Geld, die de burgers in alle kernen van Lingewaard op moeten brengen. Jaarlijks moet er ook al zoveel geld bij, bij het Bemmelse de Kinkel. Je zou toch denken dat een college/coalitie daarvan leert. Daarom, doe dit het Stadhues niet aan!

Een vraag. Is het niet veel voordeliger voor de gemeente om de begane grond zo spoedig mogelijk ook over te doen aan derden? Van een Sociaal Cultureel Centrum is nu immers totaal geen sprake meer. Laat die partij dan maar de exploitatie doen of wellicht nog meer sociale woningen bouwen.

Tot slot. De bewoners van Sancta Maria krijgen een prima tijdelijke huisvesting. De architect heeft prachtige plannen gemaakt voor het Stadhues, ziet er zeer fraai uit. Het kostenplaatje is echter navenant.

We staan aan de vooravond van nieuwe reuring in het centrum van Huissen. We lopen echter ook risico dat andere reuring ontstaat door veel te hoge kosten die wellicht de pan uit rijzen. Ik ga er dan wel vanuit dat de VVD, CDA, LingewaardNu, Lokaal Belang Lingewaard en verrassend de SP, dan net zo stoer zijn zoals zij zich nu profileren over het Stadhues en de financiële grenzen streng bewaken!

Bert Gerritsen

Lees ook de column: OUWE KOEIEN

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.qz0.nl’.

———————————————————————————————————————-

Reacties