HOAX: Teek verwijderen met vloeibare zeep of katoenen prop

Foto: sun-gazing.com

Momenteel circuleert er een Youtube-video, alsook een artikel van de hoax-website Sun Gazing, met het advies om teken te verwijderen met een vochtige katoenen prop.

Dit is een variant op de hoax van de vloeibare zeep, en even gevaarlijk. Deze methode kan de teek immers irriteren, waardoor hij zijn maaginhoud in je lichaam uitbraakt en je potentieel zo besmet met de ziekte van Lyme.

De enige aangeraden methode om een teek te verwijderen is met een tekenpincet. Geloof nooit blindelings adviezen die worden doorgestuurd via zulke blogs of Facebook-pagina’s als “Sun Gazing”, het is vaak enkel hun bedoeling om zoveel mogelijk reclame te maken voor hun website en geld te verdienen met de advertenties erop. Zelfs als ze hierdoor mensen opzadelen met de ziekte van Lyme.

Op de Facebook-pagina van Sun Gazing is deze hoax inmiddels al meer dan 8000 keer gedeeld sinds 20 juni, met heel wat mensen die het blindelings geloven en ook zelf beweren om zeep te gebruiken of zelfs de teek weg te branden (wat eveneens foute methoden zijn):
https://www.facebook.com/sungazing1/posts/542442182577282

Reacties