Tentoonstelling over Verwoesting en Wederopbouw

Foto: Historische Kring Gente

GENDT – Natuurlijk is er ook dit jaar weer een fototentoonstelling van de Historische Kring Gente in de blauwe zaal van de Leemhof te zien met het Kersenfeest. Omdat het dit jaar 70 jaar geleden is dat de oorlog eindigde, is het thema Verwoesting en Wederopbouw.

Er zijn veel gebouwen te zien die in de oorlog zo getroffen waren dat ze naderhand gesloopt moesten worden. Een groot aantal boerderijen in Gendt is dan ook na de oorlog herbouwd. Er zijn beelden van voor en na de oorlog te zien om duidelijk te maken hoe Gendt veranderd is.

Het boek van Herman Buurman over het Gendts dialect verschijnt tijdens het Kersenfeest. De titel luidt: Op de blotes ien de nattes. Het is te koop voor €2 5,- en daarvan gaat € 3,- naar de renovatie van verenigingsgebouw Providentia, waarvan het herstel rap vordert.

In de Leemhof draait tegelijk met de tentoonstelling een PowerPointpresentatie met beelden van de verwoesting van Gendt en afbeeldingen uit het boek van Herman Buurman. Die illustraties zijn gemaakt door leerlingen van het OverBetuweCollege Bemmel.

Een bezoekje waard ook vanwege de oude fotoalbums die zoals altijd weer op tafels liggen. De openingstijden zijn zaterdag 27 juni van 14.00 tot 21.00 uur en zondag van 11.00 tot 20.00 uur.

De kersenkoningin zal zaterdag om 14.00 uur de tentoonstelling openen evenals de tentoonstelling van Gendt Verbeeld in een andere zaal van De Leemhof.

Reacties