Huissen verdient een sociaal cultureel centrum!

Foto: D66 Lingewaard

HUISSEN – Lingewaard is ambitieus. Er komen sociaal-culturele centra in Gendt, Bemmel en Huissen. Als sluitstuk staat dat van Huissen, aankomende donderdag, op de agenda van de gemeenteraad.

Jaren nadat de eerste plannen zijn gemaakt, is er een hoop veranderd. Het Stadhuescomité, een burgerinitiatief van betrokken burgers en verenigingen, is gedesillusioneerd afgehaakt. Immers, de grootste drijfveer van dit college is niet meer een sociaal-cultureel centrum. Tweederde van het gebouw wordt verkocht aan een projectontwikkelaar en er worden (sociale) huurwoningen gerealiseerd. Wat is er gebeurd?

Er kwam een “kans” voorbij: Sancta Maria had tijdelijk onderkomen nodig, een zaak die wethouder Theo Janssen blijkbaar niet kon laten lopen. Waarom dat dan niet in het oude gemeentehuis realiseren? De gemeente betaalt wel mee! En dat sociaal-culturele centrum? Een bibliotheek en een koffiecorner, ook sociaal cultureel, en voor Huissen kennelijk meer dan genoeg.

Zo kan het dus gebeuren dat er een voorstel ligt waar de gemeente 1,6 miljoen euro investeert in tijdelijke huisvesting van Sancta Maria en uiteindelijk het hele gebouw boven de eerste verdieping verkoopt. Daar krijgt de gemeente wel een koffiecorner en een bibliotheek voor terug. Wat een schril contrast met de sociaal-culturele centra van Gendt, Bemmel en Angeren !

D66 vindt dat Huissen een volwaardig sociaal-cultureel centrum verdient. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. De architect van het plan heeft berekend dat de binnentuin van het klooster overdekt kan worden. met een atrium. Kosten van dit plan? € 750.000,-. Hiermee kan meteen 400m2 extra vloeroppervlakte beschikbaar komen. Ruimte die ingezet kan worden voor een theaterzaal in Huissen. Daarnaast kan die ruimte eventueel ook gebruikt worden voor vergaderingen.

Voor D66 is het van belang dat in de plannen het sociaal-culturele element voorop staat. Daarvoor is die extra vloeroppervlakte noodzakelijk. De glazen overkapping van de binnentuin is de goedkoopste manier om dat te realiseren, zodat Huissen toch nog hét sociaal cultureel centrum krijgt dat het verdient.

Vandaar dat D66 bijgevoegd amendement zal indienen.

D66 Lingewaard

Reacties