112

Digitale training helpt ouderen bij een veiliger woonsituatie

Foto: ANP

De nieuwe digitale training Veilig Wonen gaat ouderen helpen bij een veiliger woonsituatie. Hard nodig, want ouderen zijn vaker dan gemiddeld slachtoffer van babbeltrucs en kwetsbaar bij brand.

Diverse partijen hebben hun zorgen geuit over de toenemende risico’s voor ouderen, onder meer naar aanleiding van een brand in een zorgcentrum en berichtgeving over mensen die bestolen zijn door nep-thuiszorgmedewerkers. En ook cijfers laten het zien. Bijvoorbeeld bij brand: uit onderzoek van de Brandweeracademie blijkt dat onder mensen boven 65 jaar 2,7 keer zoveel doden vallen dan bij mensen jonger dan 65 jaar.

Het CCV, het Verbond en de Unie KBO hebben daarom nu de handen ineen geslagen om het aantal slachtoffers onder ouderen te beperken. Met de digitale training Veilig Wonen worden ouderen zich bewust van de risico’s en ontdekken ze wat ze zelf kunnen doen om die risico’s te beperken. Ook heel belangrijk omdat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen.

Checklist

Senioren kunnen de training zelf, of samen met familie of een verzorger, thuis doorlopen op een computer of tablet. Daarnaast brengen de Veiligheidsvoorlichters van de Unie KBO de digitale training onder de aandacht tijdens voorlichtingsbijeenkomsten of hun bezoek bij ouderen thuis. Indien gewenst doorlopen zij de training samen met de ouderen.

Daarbij komen ze vragen tegen als: Wat doet u als de bloemenbezorger aanbiedt de bloemen even in een vaas te zetten? Laat u hem dan binnen? En welke vluchtroute neemt u als er brand is? Ooit over nagedacht? Ook bevat de training een handige checklist, waarmee iedere gebruiker ontdekt hoe veilig hij woont en wat hij kan doen voor een nog veiliger woonsituatie.

De training is gratis te volgen op Woonveiliger.nl.

Reacties