Vrijdag eerste lokale tropische dag

Foto: Lingewaard Nieuws

Het wordt de komende dagen even volop zomer in ons land. Morgen wordt een zonovergoten dag met maxima van 20 – 24 graden. De zon schijnt zeer krachtig, zonkracht 7. Daarom is het aan te raden niet onbeschermd te zonnen.

Vrijdag wordt het voor het eerst dit jaar lokaal tropisch warm. De verwachte maxima: 24 in het Waddengebied, 27 in de kustprovincies en 28 – 31 graden in het binnenland. Vooral Brabant en Limburg maken kans op de eerste lokale tropische dag met maxima van 30 graden of meer. Er is veel ruimte voor de felle junizon, maar eind van de dag stijgt de kans op onweersbuien.

Zon en vanaf vrijdagavond kans op onweersbuien

Vrijdag schijnt een groot deel van de dag de zon, maar de warmte moeten we eind van de dag bekopen met stevige regen- en onweersbuien met kans op hagel en (zware) windstoten. Ook zaterdag is er kans op forse buien. Hiermee wordt de zomerse tot tropische warmte verdreven.

Vanaf zondag is het overwegend droog zomerweer met flinke zonnige perioden en soms ook wolkenvelden. De windrichting is onzeker en bepalend voor de temperatuur. Bij een noordenwind wordt het gemiddeld slechts een graad of 18. Waait de wind uit het (noord)oosten dan wordt het ruim 20 graden.

Eerste lokale tropische dag vorig jaar 2 dagen eerder

Dit jaar behalen op vrijdag 5 juni dus zeer waarschijnlijk de eerste lokale tropische dag van 2015. Vorig jaar werd het op 7 juni voor het eerst ergens in Nederland tropisch warm. De primeur was toen voor het oosten van Noord-Brabant en voor Limburg.

Wanneer tropisch in De Bilt?

Voor een officiële landelijke tropische dag moet het ook in De Bilt 30 graden worden. Dat zit er voorlopig niet in. Vorig jaar moesten we daarop wachten tot 18 juli. In 2013 lukte het al op 18 juni, terwijl in 2012 gewacht moest worden tot 18 augustus. Er zijn ook jaren waarbij het in De Bilt helemaal niet tot een tropische dag kwam. De laatste keer dat dit gebeurde was 1993.

De vroegste officiële tropische dag ooit was 5 mei 1916. In Maastricht kwam het op 18 april 1949 al tot tropische warmte. Gemiddeld genomen mogen we de eerste tropische dag van het jaar verwachten op 30 juni.

Reacties