Theatervoorstelling Manneneiland over de Betuwse oorlogsgeschiedenis

Foto: Spaanse Peper

LENT – ‘Manneneiland’, een expositie en theatervoorstelling over een turbulente periode in de Betuwse oorlogsgeschiedenis.

Spaanse Peper brengt het nog nauwelijks bekende verhaal van het ‘Manneneiland’ op een schitterende locatie opnieuw tot leven.

Van 5 juni t/m 21 juni 2015 presenteert de stichting Spaanse Peper een bijzondere expositie met bijbehorende theatervoorstelling over het ‘Manneneiland’.

Zo wordt het gebied genoemd rond Lent, Ressen en Oosterhout, waar van september ’44 tot aan de bevrijding in april 1945 onder voortdurend oorlogsgeweld zo’n 1000 mannen heel geïsoleerd leefden, nadat alle vrouwen en kinderen op last van de autoriteiten massaal geëvacueerd waren. De mannen zaten er, omringd door het hoge water, zeven maanden zonder hun gezin, vaak alleen in hun beschadigde of door soldaten ingenomen huizen, waar ze van hun bedrijf, hun vee en hun oogst probeerden te redden wat er te redden viel.

Hoe hebben de mannen daar geleefd en hoe hebben ze die periode ervaren? Hoe verging het hun vrouwen en kinderen die elders waren ondergebracht, meestal bij onbekende, maar behulpzame gezinnen in Brabant of België? En wat deed het met hun kinderen, die meestal te jong waren om te snappen waarom hun vader of opa er niet meer was?

De expositie roept de sfeer op van het leven op het Manneneiland en ‘in den vreemde’; de theatervoorstelling vertolkt de wirwar van emoties die deze periode bij alle betrokkenen heeft teweeggebracht.

Kom kijken en luisteren naar wat zich tijdens de laatste oorlogswinter afspeelde in Lent, Oosterhout en omliggende dorpen, een bijna vergeten periode uit de Betuwse geschiedenis.

manneneiland 2

Vanaf 5 juni t/m 21 juni zijn de expositie en de theatervoorstelling twaalf avonden te zien op een prachtige locatie, de Warmoes Historische Tuinderij Lent, tegen de achtergrond van een schitterende boomgaard en kassen en boerenschuren.

De expositie ‘Manneneiland’ is gratis te bezoeken op de speeldata van de voorstelling van 10.00 – 20.00 uur en op afspraak.

De voorstellingen zijn vanaf 5 juni drie weekenden, te zien: op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond (5,6,7,12,13,14,19,20 en 21 juni) om 20.15 uur.

Tevens is er op de zondagen een matineevoorstelling om 15.00 uur.

Zie voor eetarrangement en livemuziek: www.manneneiland.nu.

Entree: in de voorverkoop € 15,-; vanaf 1 juni €17.50. Eetarrangement (diner of brunch + theatervoorstelling) € 27,50 p.p.

Reacties