Soldaat van Angeren overtreft alles!

ANGEREN – We hadden een doel, een droom; een combinatie van Soldaat van Oranje en The Passion! En daarin zijn we meer dan geslaagd. Wat een super goede reacties kregen we na afloop in het afgeladen Dorpshuis.

De avond begon met de welbekende tune van Soldaat van Oranje. Daarna nam Geert Bouwman als verteller het woord. Hij ging zijn kleinzoon Teun een verhaal vertellen over Gijs. Een van de vele jongens uit de Betuwe. Gijs had een droom, maar die werd ruw verstoord door de oorlog.

En zo werd het publiek meegenomen door de oorlogsontwikkelingen. Van de mobilisatie, de Duitse inval, de capitulatie en het werk in de Duitse fabrieken. De ene keer verteld door Geert, de andere keer door Gijs zelf (gespeeld door Martijn van Vuuren). Dit alles aangevuld met mooie passende (video)beelden en afgewisseld met muziek.

Na de pauze werd begonnen met D-Day. Op het scherm was te zien hoe de scheepsvloot de kust van Normandie naderde en waren zowel opstijgende vliegtuigen te zien en te horen. En nee, dit was geen opname, die vliegtuiggeluiden werden door het orkest zelf geproduceerd.

De Angerenaren die op het land hard aan het werk waren dachten dat de bevrijding nabij was, maar dat bleek nog wel even te duren. We hoorden hoe Gijs in het verzet ging en we zagen een parachutist van achter uit de zaal komen en een noodlanding maken op het podium. Deze piloot Howard Moebius werd gespeeld door Bastian Wagener. De piloot vertelde hoe hij door Gijs werd geholpen onder te duiken. En hoe mooi en dichtbij kan het zijn… deze piloot zat 70 jaar geleden ondergedoken in een ruimte naast de huidige slaapkamer van Bastian.

Lees verder op de website van Harmonie Angeren.

Heeft u er niet bij kunnen zijn, of wilt u het nog eens beleven? Bestel hier voor 10,- een DVD van de voorstelling. U ontvangt deze z.s.m. thuis. Het concert is namelijk met 3 camera’s opgenomen.

Reacties