Onthulling historische panelenroute Bemmel

Foto: Historische Kring Bemmel

BEMMEL – Gehuchten, dorpen, steden. Ze zijn allemaal aan verandering onderhevig. De moderne tijd is niet tegen te houden. Ook het dorp Bemmel, fraai gelegen aan de Waal, is in de loop der jaren niet stil blijven staan. Veel historische panden en gebouwen zijn verdwenen, maar gelukkig hebben enkele oude pareltjes ‘de tand des tijds’ doorstaan.

Om die prachtige dorpscultuur levend te houden, kent Bemmel een zogenoemde panelenroute. Aan de hand van zes panelen die in het dorp zijn opgesteld, krijgt men een beeld hoe Bemmel er vroeger uitzag.

De panelen bevinden zich in de dorpskern en zijn onderdeel van een wandelroute van iets meer dan drie kilometer.

De panelen geven een beeld van bijzondere gebouwen die in de loop der jaren in Bemmel en het nabije Ressen hebben gestaan of nog steeds aanwezig zijn (bv de NH-kerk uit de twaalfde eeuw). De panelen zijn voorzien van een QR-code, waardoor het mogelijk is om via de Historische Kring Bemmel gelijk nadere informatie te krijgen.

Deze panelenroute vertelt het verhaal hoe Bemmel te maken heeft gehad met overstromingsgevaar en oorlogsgeweld, maar het geeft ook inzicht in de traditionele ambachten, de typische boerderijen, de kloosters, de kerken, de kasteeltjes, de koetshuizen, de buurtschappen, de mensen. Kortom, wie het dorp Bemmel echt wil leren kennen doet er goed aan om deze boeiende historische panelenroute te lopen.

De panelenroute is een initiatief van stichting De Plak, Historische Kring Bemmel en ’t Zeuvende. Er is in een aantal winkels en horecabedrijven in Bemmel een gratis verkrijgbare brochure waarin de route is aangegeven met een aanduiding van de locaties van de geplaatste panelen.

Onthulling

Dinsdag 19 mei zal rond 19.30 uur de panelenroute openbaar worden door de onthulling van het nabij de NH Kerk geplaatste paneel door wethouder Theo Peren.

Vooraf is een korte bijeenkomst in gemeenschapshuis Koinonia, waarbij ook aandacht zal worden geschonken aan de opknapbeurt van de omgeving van de NH Kerk en de toegang vanaf de dijk. Deze werkzaamheden zijn, mede op initiatief van de stichting De Plak, uitgevoerd door ’t Zeuvende in goede samenwerking met het gemeentebestuur, buurtbewoners en stratenmakersbedrijf Ten Westenend. Evenals de panelroute konden ook de werkzaamheden rond de NH Kerk mede uitgevoerd worden met financiĆ«le steun van een aantal sponsors.

Downloaden

Deze brochure kan overigens ook gedownload worden van de website van de Historische Kring Bemmel.

brochure historische panelenroute 1

brochure historische panelenroute 2

Reacties