‘Pas op met IBAN-omrekentools’

Foto: Publiek domein

Banken waarschuwen voor websites waarmee oude rekeningnummers kunnen worden omgezet naar IBAN-nummers. Er zijn namelijk frauduleuze websites actief.

IBAN

De banken stopten vorige maand met een eigen dienst waarmee het rekeningnummer kon worden omgezet in een IBAN-nummer. Volgens Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland trekken alternatieve onnummerdiensten sindsdien veel meer bezoekers. ”We kunnen niet garanderen dat die diensten betrouwbaar zijn. Als je de sites gebruikt, doe je dat op eigen risico”, zegt Boudewijn tegen de NOS.

Paul van Eijden van OpenIBAN.nl heeft de bezoekersaantallen zien vertienvoudigen sinds dat de banken stopten met hun eigen dienst. ”Mensen hebben nog steeds behoefte om hun oude rekeningnummer in te vullen”, zegt hij tegen de NOS. Volgens Van Eijden zijn er echter diensten actief die niet betrouwbaar zijn. Frauderen lijkt heel eenvoudig.

”Het is mogelijk voor iedereen die dat wil op een website te maken waarbij ze hun eigen rekeningnummer weergeven in plaats van het juiste nummer”, zegt Matthijs Huisman van IBANNL.org.

Alle banken stopten op 1 april met de eigen IBAN BIC-service. Volgens Boudewijn kostte die dienst een paar miljoen euro per jaar vanwege ‘een hele grote database met rekeningnummers’. Naast het geld dat het kostte, zou iedereen zijn IBAN al moeten weten, vindt Boudewijn. ”Jarenlang is er campagne gevoerd, het staat op facturen, rekeningafschriften, op sommige bankpassen. Je moet een keer ophouden met dat oude rekeningnummer te gebruikt.”

Reacties