Column: Schuldvraag

Foto: Joyce Derksen

Afgelopen week hadden de scholen in Lingewaard Meivakantie, dat wil zeggen een gedeelte van de scholen. Van het andere gedeelte moesten de leerlingen afgelopen maandag, dinsdag en woensdag gewoon naar school. Niet echt eerlijk verdeeld maar verschil moet er zijn.

In Doornenburg waren de leerlingen ook het haasje. Mijn dochter zit inmiddels in groep 7 en daar kijken ze zo af en toe een keer naar de uitzending van “De dokter Corrie show” in het kader van de seksuele opvoeding. Kwam er vroeger nog een pastoor in de klas om te vertellen over het geloof en was het onderwerp seksualiteit een groot taboe op school, tegenwoordig gaan de dingen dus heel anders.

Deze week stond het onderwerp “puberteit” op het programma. Iets waar wij, ook al is mijn dochter pas elf, ook al regelmatig mee geconfronteerd worden. Het lijkt op steeds jongere leeftijd te beginnen dat pubergedrag. Lastig voor haar maar zeker niet minder voor ons. Afgelopen dinsdag kwam dochterlief opeens thuis met de mededeling dat haar pubergedrag voor de helft ook aan ons ligt aldus dokter Corrie.

Voor de helft worden wij als ouders dus schuldig bevonden aan haar onverklaarbare boosheid, haar onbegrip in bepaalde situaties en haar soms hele korte lontje.

Vroeger vond men mij gewoon een lastig kind tijdens mijn puberteit dus nu draag ik opeens de schuld van anderhalve puberteit op mijn schouders. Wel fijn om te weten dat je als puber ook je ouders de schuld kunt geven van je dwarse gedrag.

Misschien werkt het overal wel een beetje zo. Sommige zaken die mis lopen komen volgens zeggen voor een groot deel door anderen.

Geen straatspeeldag in Huissen omdat de organisatie, zo werd gezegd,  een alternatieve locatie afwees, dus maar voor de helft de schuld van het college?

Het moeizame bestaan van winkels in de kleine kernen omdat het merendeel van de inwoners van deze kernen hun boodschappen in de grotere kernen gaat doen, dus voor meer dan de helft de schuld van de mensen zelf?

De gemeente die bang is stukken grond te gaan verliezen aan de burger wegens verjaring. In deze misschien wel voor honderd procent de schuld van de gemeente zelf aldus de burger.

De strijd tussen voorstanders en tegenstanders van het afsluiten van de dijken voor gemotoriseerd verkeer die steeds weer aanwakkert bij mooi weer? Voor een groot deel de schuld van politiek Lingewaard daar zij nog steeds geen eenduidig standpunt heeft ingenomen betreffende deze kwestie?

Geen wekelijkse column meer maar eens per drie weken, met af en toe een uitstapje naar de politiek beloofde mijn medestukjesschrijver Bert vorig jaar. Het is nu weer een wekelijkse column die louter over de politiek gaat (het zij je vergeven hoor Bert 😉 ) omdat hij zegt dat de onderwerpen hem constant in de schoot worden geworpen. Dus ook voor de helft de schuld van politiek Lingewaard zelf?

De puberteit van mijn dochter zit nog maar in de beginfase dus ik bereid me voor op nog veel erger en hou in mijn achterhoofd dat het voor de helft ook aan haar ligt zodat ik zo nu en dan de schuld ook in haar schoenen kan schuiven, want waar er twee vechten hebben er twee immers twee schuld.

Een jaar geleden werd ik, na een verzoek- en op advies van de eerder genoemde Bert, geïntroduceerd als nieuwe stukjesschrijver van Lingewaard Nieuws.

Sindsdien heb ik bijna vijftig hersenspinsels met u mogen delen en hoop ik dat u ze met plezier hebt gelezen en dat ook  blijft doen.

Zo niet bedenk dan dat het voor de helft de schuld is van Bert die mij destijds aandroeg hiervoor en voor de andere helft van Lingewaard Nieuws die mijn stukjes wekelijks plaatst zodat u aan mij vastzit.

Misschien moet ik mijn dochter toch gelijk geven.

De schuld kunnen afschuiven kan af en toe heel bevrijdend werken.

Kom maar op met die puberteit.

 

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, “want een dag niet gelachen!”. Zij

schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.

———————————————————————————————————————-

Reacties