Wisselvallig en koel Hemelvaartsweekend

Foto: Publiek domein

Voor velen staat een lang vrij weekend voor de deur. De rol van het weer is op zulke dagen belangrijk. Zeker wanneer met Hemelvaartsdag het kampeerseizoen losbarst. Een ding is duidelijk: warm en zonovergoten wordt het niet.

Het weer is eerder samen te vatten als vrij koel en wisselvallig. Donderdagavond kan het flink gaan regenen. Een grondzeil in de tent is dus geen overbodige luxe en de paraplu moet ook de dagen daarna soms mee naar buiten.

Hemelvaartsdag: na zonnige start volgt bewolking en regen

Het lange Hemelvaartsweekend begint woensdagavond met zonnige condities. Donderdag, Hemelvaartsdag, nadert vanaf de Britse Eilanden een depressie.

De dag begint op veel plaatsen zonnig, maar de noordelijke provincies kunnen last hebben van wolkenvelden vanaf de Noordzee. Donderdagmiddag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en in het midden en zuiden stijgt de kans op regen. Het wordt maximaal 13 graden in het noorden tot 18 in het zuiden. In de avond regent het in een groot deel van het land.

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag blijft het neerslaggebied slepen boven ons land. Waar precies is nog niet duidelijk, maar regionaal kan het hierdoor een natte bedoening worden. Volgens de huidige computerberekeningen zal het vooral in de zuidelijke helft van het land flink nat worden en zou het in het noorden zelfs geheel droog kunnen blijven.

Vrijdag tot en met zondag sterk wisselend

Vrijdagochtend maken kampeerders kans op natte voeten bij het verlaten van de tent of caravan. Mogelijk valt ook dan nog enige tijd regen.

De neerslagzone trekt gedurende de dag zuidoostwaarts weg en vooral in het westen en noorden kan de zon doorbreken. In de avond klaart het ook in het zuidoosten op. Het wordt gemiddeld 16 graden.

Zaterdag begint vervolgens zonnig, maar vanuit het westen krijgen we in de loop van de middag opnieuw te maken met bewolking en regen. Het wordt zaterdag 15-18 graden. Zondag is de storing voorbij en is er een mix van wolken, zon en slechts een lokale bui. Er stroomt met een stevige noordwestenwind frisse lucht het land binnen. Het wordt hooguit 13 – 16 graden en voor het gevoel is het nog kouder.

Reacties