Column: Dwarsbomen

Foto: Joyce Derksen

Regelmatig loop ik een rondje door mijn mooie dorp waarbij ik uiteraard altijd mijn camera bij me heb om de prachtige omgeving waarin ik mag wonen op de gevoelige plaat vast te leggen. Nu het voorjaar in volle gang is zie ik met blijdschap hoe alles weer begint te groeien en de kale bomen weer prachtig groen worden. Wanneer, zoals afgelopen week, de dreigende luchten zich samenpakken boven Lingewaard en de zon nog net een gaatje weet te vinden tussen de wolken lijkt alles nog groener dan het al was. Het is heerlijk om te zien hoeveel natuurschoon onze gemeente eigenlijk rijk is.

Blijkbaar vindt de gemeente ons Doornenburg nog niet groen genoeg en meent ze hieraan haar steentje te moeten bijdragen door ons dorp een zestal bomen aan te bieden in het kader van “meer groen in Doornenburg”.

Een mooi gebaar natuurlijk waarbij ik zeker een gegeven paard niet in de bek wil kijken. Echter…het verleden leert ons dat de bomen die er ons dorp in de loop der jaren zijn aangeboden en aangeplant niet altijd op de meest handige plaatsen terecht zijn gekomen.

Zo kregen we een aantal jaren terug een levensboom in ons dorp, een mooi symbool dat met een bank eromheen helaas midden op ons toch al niet al te grote dorpsplein werd gestationeerd. Niet echt handig tijdens evenementen en al helemaal niet tijdens de jaarlijkse kermis waarbij de attracties dus om de boom heen moeten worden geplaatst. Maar oké het is voor de rest van het jaar misschien een mooi rust- en ontmoetingsplekje voor de dorpelingen dus we nemen de onhandige plaatsing dan maar voor lief.

Jaren later werd ons een drietal bomen aangeboden die geplaatst werden op het veldje naast de speeltuin. De plaats waar deze kwamen te staan was wederom niet erg handig uitgezocht want de bomen werden exact op de plaats geplant waar STIKIDO ieder jaar tijdens de kinderdorpweek het podium heeft staan.

Over het aanplanten op een andere locatie op het immense veld was geen discussie mogelijk dus ook bij dit evenement is het ieder jaar  weet passen en meten geblazen vanwege de bomen die wat mij betreft meer in de categorie uit de kluit gewassen struiken vallen.

Deze twee gevallen kunnen eigenlijk wel als een soort metafoor voor onze gemeente worden gezien. Er worden beslissingen genomen die achteraf niet zo handig blijken te zijn maar waarvan de gevolgen vaak al te diep geworteld zijn om er nog iets aan te kunnen veranderen. Vaak brengt dit de nodige toestanden met zich mee door de extra werkuren die er aan besteed moeten worden en door de vele extra kosten voor bijvoorbeeld onderzoeksrapporten die ervoor nodig blijken te zijn. Dit zien we nu onder andere weer bij de Kinkel.

Het klinkt raar maar feit is wel dat we hier als burger stiekem eigenlijk allemaal een beetje schuldig aan zijn want daar waar er vroeger veel minder vaak beslissingen van gemeente en/of het college in twijfel werden getrokken omdat de meesten van ons gewoon te onwetend waren, zorgen tegenwoordig onder andere de (social) media en (kritische) schrijvers ervoor dat we als inwoners overal het fijne van willen weten, veel eerder onze mening over dingen durven te geven en dat we het liefst exact op papier willen hebben waaraan ons geld wordt uitgegeven en dat we er vaak openlijk aan twijfelen of het niet anders of beter kan.

Dit zorgt niet zelden voor de nodige vertragingen en zorgt er soms ook voor dat subsidieaanvragen niet of niet op tijd kunnen worden aangevraagd met alle gevolgen van dien. Een onbewuste of misschien ook wel bewuste vorm van dwarsbomen van onze kant.

Met het feit dat we mondiger zijn geworden is natuurlijk helemaal niks mis, maar heel soms moeten we ook durven vertrouwen op de besluiten van onze gemeente en hopen dat ze de zaken dáár planten waar ze geen obstakel zullen vormen maar een positieve bijdrage gaan leveren aan een mooier Lingewaard.

Doornenburg krijgt een zestal bomen aangeboden en deze keer mag de mondige burger niet alleen bepalen wáár de bomen komen te staan maar naar ik begreep ook nog eens welk soort bomen het moeten worden.
Dus bij deze: bij mijn huis is er sowieso wel plaats voor eentje.
Een geldboom graag.
Wie volgt…………………………..

 

 

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, “want een dag niet gelachen!”. Zij

schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.

———————————————————————————————————————-

 

Reacties