Warmer tijdens de meivakantie

Foto: weeronline.nl

Het weer was afgelopen week niet om over naar huis te schrijven. Het was fris en van tijd tot tijd trok een regengebied over of viel er een bui. Vanaf zaterdag hebben alle schoolkinderen meivakantie. Het frisse weer laten we achter ons, maar de wisselvalligheid blijft.

Zuidelijke wind brengt zachte lucht en regen
Dit weekend wordt de koude noordenwind ingewisseld voor een warmere zuidenwind. Zaterdag is het dankzij een zwak hogedrukgebied vrijwel overal droog en zijn er zonnige perioden. Het wordt 11 graden op de Wadden tot 16 in het zuiden. Door nadering van een warmtefront neemt in de middag vanuit Belgiƫ de bewolking toe en raakt de zon steeds meer versluierd.

Zondag brengt het warmtefront regen en later op de dag kan de zon nog even doorbreken. Het binnenstromen van zachte lucht wordt merkbaar. De temperatuur stijgt naar 15 graden op de Wadden tot 19 in Limburg. Daarmee keert de temperatuur terug op een normaal niveau voor begin mei.

Na het weekend vrij warm met zon en soms stevige buien
De temperatuur ligt na het weekend op vrij normale waarden van gemiddeld een graad of 18. In het zuidoosten wordt het daarbij vaak warmer: een graad of 20. Het noordwesten mag rekenen op een graad of 16. Er is zelfs kans dat de temperatuur op een enkele dag uithaalt tot ruim boven 20 graden.
Stabiel lenteweer wordt het echter niet. Er zijn zeker zonnige perioden te verwachten, maar in de onstabiele lucht ontstaan soms stevige buien. Zo tonen de laatste vooruitzichten voor dinsdag 5 mei, Bevrijdingsdag, warme condities waarin stevige regen- en onweersbuien kunnen ontstaan. Maar dit kan natuurlijk op deze termijn en gezien de wisselvallige omstandigheden nog gemakkelijk veranderen. Er zullen ook dagen zijn die vrijwel geheel droog verlopen met flink wat zonneschijn.

 

Reacties