Kent u iemand die een lintje verdient?

Foto: www.lintjes..nl

LINGEWAARD Wilt u iemand voor een Koninklijke onderscheiding in aanmerking laten komen? Dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met Yvonne Lensen van het team BMO. Zij kan aangeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding en uitleggen hoe u te werk moet gaan. Ook kunt u voor meer informatie kijken op www.lingewaard.nl.

De procedure voor het aanvragen van een Koninklijke onderscheiding verloopt via de burgemeester. In het Nederlandse decoratiestelsel ligt de nadruk op bijzondere persoonlijke verdiensten of prestaties. Er moet dus sprake zijn van aantoonbare buitengewone verdiensten op verschillende maatschappelijke terreinen over een lange periode.

Dien het voorstel op tijd in!

De behandeling van een voorstel kost behoorlijk wat tijd. Daarom is het belangrijk om tijdig in actie te komen.

Is het de bedoeling dat de onderscheiding tijdens de zogenoemde “lintjesregen” voor Koningsdag 2016 wordt uitgereikt, dan moet de aanvraag uiterlijk vóór 23 mei 2015 ingediend zijn. Gaat het om een uitreiking tijdens een andere gelegenheid, dan dient u het voorstel minimaal zes maanden van tevoren in te sturen. Een verzoek voor een tussentijdse uitreiking wordt slechts bij hoge uitzondering toegekend.

De burgemeester brengt advies uit over alle voorstellen. Vervolgens geeft de Commissaris van de Koning een oordeel. Die stuurt het voorstel dan naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit onafhankelijke college geeft een zwaarwegend advies aan de betrokken minister. Wanneer de minister positief beslist, wordt de onderscheiding bij koninklijk besluit verleend. De gemeente informeert u over de uitkomst van het voorstel.

Contactgegevens Yvonne Lensen

Aanvraagformulier

Bij de gemeente is een aanvraagformulier beschikbaar. Dit kunt u afhalen bij de receptie gemeentekantoor Bemmel. U kunt het formulier ook downloaden.

Verder staat op de website www.lintjes.nl allerlei informatie en wetenswaardigheden over het Nederlandse decoratiestelsel.

Bron: Gemeente Lingewaard

Reacties