Huissenaren zien collegeplan Stadhues niet zitten 

Foto:

HUISSEN – Het Stadhues in Huissen – het oude zusterklooster,  het latere gemeentehuis van Huissen en gemeentekantoor van Lingewaard – gelegen midden in de oude stadskern staat al jaren leeg. Iedereen is het er over eens dat daar verandering in moet komen maar over de invulling daarvan wordt verschillend gedacht blijkt uit de gesprekken met de Huissenaren die wij deze week hadden.

De afgelopen jaren heeft het Stadhues Comité zich met verschillende partners ingezet voor het realiseren van een Multi Functioneel Centrum in het Stadhues. Een culturele ontmoetingsplaats van en voor verenigingen en andere culturele instellingen. Als het aan het Comité ligt wordt het Stadhues de locatie voor de bibliotheek, een VVV, repetitieruimtes, theatervoorstellingen, een klein filmhuis, Volksuniversiteitactiviteiten en een ruimte voor danslessen. Het toevoegen van horeca zoals een grand café of een pannenkoekenrestaurant zou het plaatje compleet kunnen maken.

Het Lingewaards college heeft echter een ander plan, een plan dat het Stadhues Comitéplan lijkt te doorkruisen. Het college wil het Stadshues verbouwen en inrichten voor het tijdelijk huisvesten van 50 bewoners van verzorgingshuis Sancta Maria.

Deze verbouwing gaat Lingewaard na verwachting, enkele miljoenen kosten. Het is de bedoeling dat de zorgbehoevende bewoners dan na 2 à 3 jaar weer verhuizen. De appartementen zouden dan opnieuw verbouwd worden en in de verkoop gaan. Zo hoopt het college de miljoenen weer terug te verdienen.

De wensen van het college en Stadhues Comité zijn duidelijk maar hoe denken de Huissenaren eigenlijk over de toekomst van het voormalig gemeentehuis? Wat vindt de Huissenaar van het Stadhues comité plan? Wat vindt de Huissenaar van het college plan? Wat moet er volgens de Huissenaar gebeuren met het Stadshues?

Natuurlijk heeft de Lingewaardse SP ook een mening over de toekomst van het Stadshues maar de partij wilde ook graag die van de Huissenaar ‘op de straat’ weten. En daarom zijn de raadsleden van de SP in Lingewaard  een aantal dagen ‘op zoek gegaan’ naar de  ‘Stadshues mening’  van de Huissenaren.

Van de 106 ondervraagden keurden maar liefst 96 Huissenaren het college plan af. Een 3 tal Huissenaren vond het college voorstel wel een prima plan. Een 7 tal Huissenaren gaf geen duidelijk oordeel. Voornaamste bezwaren van de Huissenaren ten opzichte van het college voorstel waren:

  1. De meeste ondervraagde Huissenaren zien de naar verwachting hoge kosten van de verbouwingen niet zitten en hebben weinig vertrouwen in het terugverdienplan.
  2. Het Stadhues Comité plan wordt te gemakkelijk afgeschoten, het verdiend een eerlijke kans aldus de meeste ondervraagde Huissenaren.
  3. Het ‘gesleep’ met de bewoners van Sancta Maria. Twee verhuizingen in een kort tijdsbestek is volgens veel Huissenaren voor de vaak hoogbejaarde mensen onprettig.Als het ook anders kan,dan graag. 

Zoals het er nu naar uitziet wordt in januari,in ieder geval beide plannen maar wellicht ook andere Stadhues plannen besproken in de raad. 

De SP Lingewaard bedankt nogmaals alle Huissenaren die hun ‘Stadhues mening’ wilden delen.

SP Lingewaard

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.