Column: Mét of zonder krenten?

Had ik het vorige week nog over vuurwerk. Deze week moest ik opeens denken aan iets wat daar onlosmakelijk mee verbonden is: Oliebollen. 

Ze komen in alle soorten en maten. De een wil ze graag met krenten de ander zonder. Sommigen verdwijnen onder een laag poedersuiker terwijl anderen naturel naar binnen gaan.

Uiteraard zijn oliebollen niet alleen op Oudjaarsdag te verkrijgen. In Doornenburg bijvoorbeeld worden ze ook traditioneel gebakken door Bakkerij van Kol als er weer oud papier wordt opgehaald en ook tijdens de kermissen her en der in Lingewaard kunnen we ons tegoed doen aan deze lekkernij. Eigenlijk kunnen we dus het hele jaar door smullen van oliebollen.

Niet alleen de eetbare oliebol duikt regelmatig op, ook menig menselijke oliebol hebben we weer voorbij zien komen dit jaar.

Zo hadden we in Doornenburg een stel oliebollen dat van het kruispunt een dusdanig zooitje maakte dat het hele dorp in rep en roer was en er heel wat tijd, moeite en frustratie in is gaan zitten om de boel weer een beetje “recht” te trekken, al blijft het nog steeds een kromme situatie.

Ook waren er oliebollen die besloten dat de pinautomaat in Haalderen “niet meer nodig was” en oliebollen die ervoor zorgden dat niets een uitbreiding van de varkensstal in Gendt en de bouw van een zwarte muur en uitkijktoren in Doornenburg meer in de weg stond. Tot woede van de desbetreffende buurbewoners.

Oliebollen die niet goed doorhadden hoe het principe “samenwerking  tussen wijkteams en gemeente” in elkaar zat met als gevolg dat een aantal vrijwilligers zich in de kou gezet voelde en er de brui aan gaf.

Naast oliebollen hadden we ook de nodige appelflappen die eigenhandig de Lingewaards lokale televisie en radiozender ten gronde richten door het niet naleven van regels en naar verluid nog ernstigere zaken.

En appelflappen die er rondom ons mooie kasteel, dé trekpleister van de gemeente Lingewaard wat mij betreft, een dusdanig financieel zooitje van hebben gemaakt dat sluiting van de burcht nu dreigt.

Met appelflappen die zich bemoeiden met de MFC’s in Bemmel en Huissen kunnen we een hele schaal vullen en hierbij kunnen we ook de oliebollen leggen die zich bezighouden met duurzame energie in onze gemeente en het wel of niet plaatsen van vijf windmolens. Hierbij leek het die met krenten tegen die zonder krenten te zijn, waarbij in mijn ogen horizonvervuiling blijkbaar zwaarder weegt dan milieuvervuiling en de toekomst van onze kinderen.

En dan zijn er natuurlijk ook nog de welbekende oliebollen en appelflappen die over al deze items weer stukjes schreven.

Al zijn niet alle oliebollen en appelflappen altijd even perfect gebakken ze horen nu eenmaal bij deze tijd van het jaar en ik mag er toch graag van genieten. En geef toe, zonder deze lekkernij zou het ook wel een saaie bedoening worden in Lingewaard.

De oliebol die u de afgelopen maanden probeerde te vermaken met haar hersenspinsels wenst U in ieder geval hele fijne feestdagen en een goed en gezond 2015. 

Mijn volgende column verschijnt weer in het nieuwe jaar. Tot dan allemaal enuh….. Niet teveel OLIEBOLLEN en APPELFLAPPEN eten hoor. Proost.

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, „want een dag niet gelachen!”. Zij schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.

———————————————————————————————————————-

 

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.