Ouders Maja Bradaric ontvangen smartengeld

Foto:

BEMMEL / NIJMEGEN – De ouders van de in 2003 vermoorde Nijmeegse Maja Bradaric ontvangen 24.000 euro schadevergoeding van de daders. Het gerechtshof in Arnhem deed deze uitspraak afgelopen dinsdag. Het gewurgde en in brand gestoken lichaam van de destijds 16 jarige Bradaric werd teruggevonden in de polder van Bemmel.

Directe confrontatie

Normaal gesproken wordt een dergelijke schadevergoeding alleen toegekend als omstanders direct geconfronteerd worden met een dergelijk misdrijf. Omdat Maja Bradaric erg verminkt was hebben de ouders haar op dringend advies van de politie niet meer gezien. 

Later moesten zij echter wel hun dochter identificeren aan de hand van verkoolde kledingresten en sieraden die van het verbrande lichaam van hun dochter afkomstig waren. Deze identificatie heeft, volgens het gerechtshof, dezelfde impact gehad als een daadwerkelijke aanschouwing van het lichaam.

Motief?

Maja Bradarić was 16 jaar oud toen zij in 2003 in een auto door haar vrienden Ferdi Ö. (19), Goran M. (18) en Goran P. (17) werd vermoord door wurging met een touw. Na de moord werd haar lichaam in brand gestoken en aangetroffen in de polder van Bemmel. De Telegraaf meldde destijds dat het hier zou gaan om eerwraak tussen moslims. Dit bleek onjuist. Er is geen duidelijk motief vastgesteld.

2

Maja Bradarić

Hoe verging het de daders?

Goran M. zou samen met Ferdi Ö. de moord voorbereid hebben. Het tweetal zorgde onder andere voor een touw, benzine en handschoenen om zodoende de moord te kunnen uitvoeren.

In 2004 werd Goran M. veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het mede-plegen van moord. Ferdi Ö. werd tot elf jaar cel veroordeeld wegens het mede-plegen van moord en Goran P. tot vijf jaar cel wegens medeplichtigheid. In juni 2014 werd de aan Goran M. opgelegde tbs-maatregel, die dat jaar zou aflopen, door de rechtbank verlengd met een jaar.

Een vierde verdachte, de destijds 15-jarige Nina K. is in 2004 veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Zij heeft nagelaten politie, justitie of Bradarić te informeren over het plan van Goran M. en Ferdi Ö tot het plegen van de moord.

Dieptepunt van 2003

Door de brute moord op Maja Bradarić ontstond veel onrust in Nederland. Minister-president Jan Peter Balkenende noemde de moord op Bradarić het dieptepunt van het jaar 2003.

Boek en film

In januari 2008 verscheen er een boek over de moord op Maja Bradarić, geschreven door criminoloog en misdaadjournalist Simon Vuyk, Vuyk verdiepte zich in de motieven van de daders.

Ook ging In oktober 2010 de film Schemer in première. Het scenario voor deze film is geïnspireerd op het verhaal dat zich rond Bradaric heeft afgespeeld.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.