KAMIKAZECOALITIE…..

Foto:

Afgelopen vrijdagnamiddag hield de Gelderlander haar eerste Nieuwscafé in de Betuwe. Dit ter gelegenheid van het 700 jarig bestaan van Huissen als stad. Daar kwam best aardig wat volk in café het Moment op af. De Kamikazecoalitie van Lingewaard schitterde door afwezigheid. Lingewaard wordt bestuurd door 29 raadsleden, 1 burgemeester en 4 wethouders, totaal dus 34 personen. Slechts 2 fractieleiders van zowel de VVD als B06-L2000 waren aanwezig. Nog geen drie procent van de 34, een zeer schrale opkomst van politiek Lingewaard!

Het gaat er steeds meer op lijken dat Huissen, verreweg de grootste woonkern van Lingewaard, tot een buitenbeentje wordt getransformeerd. Onze nieuwe burgemeester, niet vies van publiciteit, wist blijkbaar niet dat de nieuwe Omroep Lingewaard zich met camera presenteerde. Wellicht was ze dan wel aanwezig geweest. Gewoon gemiste kans.

De twee Huissense wethouders Johan Sluiter en Theo Janssen hadden hier dus zeker bij moeten zijn. Waren zij wellicht bang dat het Stadhues ter sprake zou komen?

Daarover is het laatste woord natuurlijk nog niet over gesproken. Het collegevoorstel voor wederom een voorbereidingskrediet, nu van € 150.000,– , werd vorige week terecht van de agenda verwijderd voor de raadsvergadering. De grote vraag blijft echter of Theo Janssen zijn reeds ingezette acties tijdelijk is gestopt. Tijdens de bewogen Politieke Avond op 27 november over datzelfde Stadhues, gaf Theo Janssen immers aan het voorbereidingskrediet van € 150.000,– eventueel terug te trekken………daar had hij nog wel een potje voor!

Hoe dan ook, als alles doorgaat krijgt het Stadhues comité met alle oorspronkelijk participeerde partijen op 14 januari 2015 de gelegenheid hun plannen nader toe te lichten aan de Raad. We mogen als burgers natuurlijk aannemen dat het een openbare bijeenkomst wordt.

Ook een prachtige gelegenheid voor Theo Janssen om zijn financiële onderbouwing voor zijn plannen m.b.t. het verzoek van Betuweland nader toe te lichten. Heel belangrijk daarin zijn de uitgangspunten van de gemeente, zoals ze werden gehanteerd door het vorige college en waar men nu ook rekening mee dient te houden is de werkelijkheid van dit moment. Het is te gek voor woorden om nu nog rekening te houden met afschrijving op de aanbouw van dat Stadhues. Dat had in één keer afgeboekt en opgeteld moeten worden bij de nieuwbouw van het gemeentehuis in Bemmel. Geen wonder dat het Stadhues al drie jaar leeg staat. Het was voor niemand te betalen.

En toch presteerde het Stadhues comité het, met hun participanten, een financieel onderbouwd plan te presenteren. Ik schreef er al eerder over, de intentieverklaring lag in april 2014 panklaar voor ondertekening. Op het laatste moment verknalde Lokaal Belang Lingewaard toen de ondertekening.

Sinds 2002 bestaat onze fusiegemeente en werd sindsdien wisselend bestuurd door 8 van de 9 huidige politieke partijen. De SP is de benjamin en moet haar plaats nog verdienen. Die 8 partijen hebben bij toerbeurt het college gevormd in verschillende samenstellingen. En alle 8 zijn ze verantwoordelijk voor de huidige precaire situatie. In die jaren is o.a. gekozen om een nieuw gemeentehuis in Bemmel te bouwen. Door de oprichting van de ODRA zijn inmiddels veel ambtenaren naar Arnhem verkast. In Bemmel is nu meer dan ruimte genoeg. Een luxe probleem of gewoon smijten met geld?

Ook werd besloten dat naast de kleinere woonkernen Angeren, Doornenburg en Haalderen, die al een fantastisch gemeenschapshuis bezitten, de drie grootste woonkernen van Lingewaard een SSC (Sociaal Cultureel Centrum) zouden krijgen. Gendt, naast de Leemhof, de grote verbouwing van de Providentia. Voor Bemmel heeft het college recent gekozen voor renovatie van de reeds bestaande de Kinkel. En voor Huissen dreigt het Stadhues als SCC verder weg dan ooit door een plotseling veranderde visie van het in april geïnstalleerde nieuwe college.

En dat allemaal door het verzoek van Gerard Lucassen, directeur-bestuurder van Betuweland, aan het college om een woonzorgfunctie te geven aan het Stadhues ten gunste van Betuweland. De omgevingsvergunning is al aangevraagd, terwijl de raad nog moet beslissen! Een duidelijker voorbeeld van een kamikaze actie van wethouder Theo Janssen kunnen we niet bedenken.

Wethouder Janssen, het is geen schande ‘nee’ te zeggen tegen Betuweland. Gerard Lucassen heeft immers ook regelmatig ‘nee’ gezegd tegen plannen van politiek Lingewaard om op de plek van Sancta Maria huizen te bouwen en Sancta Maria nieuwbouwplannen te laten ontwikkelen op de plek van de Aloysius school. Het Stadhues zou dan het SCC van Huissen moeten worden.

Is het gek gezegd dat het KAMIKAZECOLLEGE van Lingewaard ineens alles overhoop schiet?

We naderen 2015 en laat dat het jaar worden waar eindelijk duidelijkheid komt over de toekomst van het Stadhues. Anders lopen we de kans dat in 2018 een volgende coalitie nog steeds praat over het Stadhues. De afgelopen jaren heeft het al een verlies van minimaal meer dan een miljoen opgeleverd.

Dat is nu toch zeker wel genoeg!

Bert Gerritsen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.qz0.nl’.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Reacties