Fort Pannerden wordt pleisterplaats, startpunt en beleefplek 

Foto:

DOORNENBURG – Fort Pannerden wordt in 2015 verder uitgebouwd tot een museum en informatiecentrum waar van alles te beleven is voor bezoekers van alle leeftijden. Het fort, dat in 1869 is gebouwd, is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie waarbij de vijand werd tegen gehouden door grote stukken land onder water te zetten. 

In de periode 2009-2011 is het fort ingrijpend gerestaureerd. Het is inmiddels door duizenden liefhebbers van forten, geschiedenis, natuur en cultureel erfgoed bezocht. De Stichting tot behoud en instandhouding van Fort Pannerden (kortweg: de beheerstichting) wordt de exploitant van het fort. 

Beleefplek voor jong en oud

Samen met de gemeente, de partners Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en Waterschap Rivierenland heeft de beheerstichting een plan ontwikkeld om het fort uit te bouwen tot een informatie- en beleveniscentrum voor geschiedenis, natuur en waterbeheer.

Het ‘nieuwe’ fort richt zich op gezinnen met jonge kinderen, oudere kinderen en toeristen. Fascinatie, plezier, ontspanning en educatie staan bij een bezoek centraal. Vanuit een gratis toegankelijk middengebied worden bezoekers verleid om op expeditie te gaan en het fort te beleven. Gedacht kan worden aan alleen rondleidingen, maar ook aan activiteiten als speurtochten, computergames, verhalenroutes, lichtprojecties en ontmoetingen met ‘bewoners’.

Het fort krijgt ook een horecavoorziening en daarmee wordt het een aantrekkelijke pleisterplaats in natuurgebied de Klompenwaard.

Financiële bijdragen

Met subsidie van de Stadsregio, provincie Gelderland, een aanzienlijke bijdrage van de BankGiroLoterij en bijdragen van de gemeente en partners worden bouwkundige aanpassingen gedaan, tentoonstellingen ingericht en belevenisattracties gecreëerd. De gemeente draagt begin 2015 het fort over aan de beheerstichting, zodat die als ondernemer op kan treden bij de omvorming van het fort tot beleefplek. 

Opening na de zomer

De ruim zestig vrijwilligers van het fort zijn nauw betrokken bij de toekomstplannen voor het fort. Bedoeling is om het fort in de toekomst vaker open te stellen voor publiek en activiteiten in het fort te organiseren. De opening van het nieuw ingerichte fort wordt in september 2015 verwacht.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.