MOESTUINPOLITIEK…..!

Foto:

Net toen ik wilde beginnen met mijn volgende column viel de weekkrant Gemeente Nieuws op mijn deurmat. Uiteraard lees ik altijd de column van de uit Gendt afkomstige Sjaak Veldkamp. Groot kenner van de Lingewaardse politiek door zijn vroegere ambtelijk leven binnen onze gemeente. Eigenlijk ligt hij een groot stuk voor op mij wat betreft het Lingewaardse verleden en contacten binnen het Gemeentehuis. Daar gaat hij maar wat prat op.

Door zijn columns ben ik inmiddels aardig op de hoogte van het reilen en zeilen van zijn kids en kleinkinderen. Daarnaast heeft hij een grote passie voor zijn moestuin.

Zeer verheugd las ik vandaag zijn column over het middeleeuwse Hosenhym, hetgeen een middeleeuwse naam voor Huissen blijkt te zijn. Wat een bijval en goede tips vanuit zijn moestuin in Gendt. Het gewone volk uit zijn woonplaats heeft immers binnen één jaar met diplomatie voor elkaar gekregen dat Providentia verbouwd wordt tot een sociaal cultureel centrum. Uiteraard is dit een geweldig resultaat voor Gendt. Ik gun het ze, welgemeend, van harte!

Wat ik inmiddels ook heb begrepen uit zijn column is dat in Huissen geen gewoon volk woont. De harde kern pleegt geen diplomatie naar de twee Huissense wethouders. Die mouwopstropende harde kern van Huissen gooit met modder, werkt met dubbele agenda’s, konkelt teveel over politiek, barst van spuiende onwaarheden en laat zich leiden door opruiende columns! Daar kan Huissen het voorlopig mee doen, volgens Sjaak.

Ja, dan ook nog die twee Huissense wethouders Johan Sluiter en Theo Janssen die onvoldoende “hun stad” dienen en waar die harde kern (het lijkt wel een club voetbalvandalen!) Huissen meer van verwacht. Waarheid als een koe, spijker op de kop Sjaak!

Providentia is zeker van de verbouwing, voor de Kinkel is al gekozen en het Stadhues kan zoals het er nu naar uitziet, fluiten naar de status van Sociaal Cultureel Centrum! Bedankt voor de oplossing Sjaak,……..vanaf nu gaat Huissen meer diplomatie toepassen! Maar dan is wel de vraag, met wie?

De Huissense wethouders kunnen we afschrijven, dat is duidelijk. Wellicht Theo Peren? Hij heeft per slot van rekening de Kinkel voor Bemmel gered, zonder zinnige antwoorden te geven tijdens die gedenkwaardige raadsvergadering over het Kerkplan/ de Kinkel. Toch heb ik ook daar mijn twijfels over.

Vorige week tijdens de raadsvergadering werd de urnenmuur in Gendt besproken. Moet € 50.000,– kosten. Dat vond de raad toch wel erg veel en wilde een uitleg van Peren over die prijs. Dat ging als volgt: “Ach je weet hoe dat gaat, loop ik naar een ter zake kundige ambtenaar. Die steekt dan zijn natte vinger in de lucht en noemt een bedrag van € 50.000,–!” En daarna vervolgt Theo Peren zijn betoog, ook met de natte vinger in de lucht, met de legendarische woorden: “Ik ga wel eens even kijken of het niet wat goedkoper kan!”

Ja, misschien is Theo Peren wel de juiste man om met de natte vinger het Stadhues snel op de rit te krijgen.

Johan Sluiter en Theo Janssen hebben het moeilijk genoeg met alle kritiek die op hen neerdaalt. Johan weet met grote regelmaat geen antwoord op gestelde vragen en zegt veel te vaak, kom ik (schriftelijk) op terug! De PvdA zet Johan inmiddels neer als de schooljongen die voor de klas wordt overhoord en zijn woordjes niet heeft geleerd. Kortom, zorgelijke situatie!

Theo Janssen zit niet alleen met het Stadhues in zijn maag, maar ook met de wijkplatforms en de inmiddels verdwenen zender Lingewaard Lokaal als voorbeeld. Wellicht dat Theo eens advies in kan winnen bij de diplomaten uit Gendt. Weet zeker dat Sjaak wel wil bemiddelen.

Nu hebben we bijna het hele college gehad. De rest dan ook maar. Het is absoluut een verademing te constateren dat wethouder Helga Witjes haar zaakjes goed voor elkaar heeft. Dossierkennis, duidelijke antwoorden en het vermogen te luisteren en handelen.

En dan de voorzitter van het college en de raad, onze burgemeester. Zij presenteerde zich bij haar entree als een vriendelijk doortastende vrouw die van wanten weet en voorstander is van een goed debat. Nu 15 maanden later dreigt zij het open debat de nek om te draaien ten faveure van de coalitie. En die coalitie is zo sterk als de zwakste schakel!

Daarnaast is Lingewaard ook nog eens besmet met een aantal zware hoofdpijndossiers, zoals o.a. Bergerden en Presikhaaf. Ook het aantal rechtszaken waarbij Lingewaard is betrokken kan als hoog worden omschreven.

Kortom, het lijkt steeds meer op Moestuinpolitiek. Het is mij compleet duidelijk waarom Sjaak een moestuin heeft!

Bert Gerritsen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.qz0.nl’.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Reacties