SORRY WETHOUDER………

Foto:

Spannende politieke avond vorige week donderdag. Belangrijkste onderwerp was het Stadhues. Grootste afwezige was Margareth Bouwmeister, raadslid van Lokaal Belang Lingewaard. Zij was de vertolker van het bericht dat de intentieverklaring in april over het Stadhues op het laatste moment niet getekend zou worden door de Gemeente Lingewaard.

Zelf had ik ervoor gekozen gebruik te maken van het spreekrecht. Immers, als import Huissenaar, zit ik er met mijn neus bovenop. Het Stadhues gaat mij ook aan. Iedere Huissenaar moet vanaf nu zeer alert zijn anders komt er niets van terecht van al die mooie voornemens voor een Sociaal Cultureel Centrum.

Voordat we het weten heeft wethouder Theo Janssen (weer) een voorbereidingskrediet te pakken van € 150.000,– voor zijn plannen. Immers het totale voorbereidingskrediet voor alle drie de SCC’s in Lingewaard is al vrijwel op. Specificatie is er nog niet, maar is wel beloofd.

Naast mij was ook Gerard Nijhuis, woordvoerder namens het Stadhues Comité, inspreker. En dat comité blijkt behoorlijk pis te zijn, zeg maar pisnijdig! Bijna drie jaar probeert dit comité, voortgekomen uit vele groeperingen vanuit het Huissense sociaal culturele leven, een lans te breken voor de juiste invulling van dat prachtige oude klooster, dat zovele jaren als stadhuis heeft gediend. Drie jaar noeste arbeid is daarvoor verricht door dat Stadhues Comité, in nauwe samenspraak met de gemeente, met als resultaat nul komma nul!

Dat heb ik geprobeerd duidelijk te maken tijdens mijn inspreken. En laat wethouder Janssen in zijn antwoord daarop nou net terugkomen met de woorden “hoor ik tijdens het inspreken vanavond dat er drie jaar lang niets is gebeurd, er is juist 3 jaar keihard gewerkt”.

SORRY WETHOUDER, dat ik zo onduidelijk praat en u niet het verschil tussen resultaat en drie jaar keihard werken heb duidelijk kunnen maken.

Maar nu we het toch over onduidelijkheid hebben. U heeft mij niet kunnen overtuigen waarom er zoveel haast is geboden met uw plannen voor een herbestemming naar een woonzorgfunctie voor het Stadhues. Begin november heeft de gemeente daarvoor al een omgevingsvergunning gevraagd. Medio september is al een advies gevraagd aan Historische Architectuur, kosten bijna € 10.000,– ex btw. In november gevolgd door de opdracht voor digitale opmeting van het Stadhues voor bijna € 23.000,– ex btw. Daarnaast ook nog eens het collegevoorstel voor een voorbereidingskrediet van € 150.000,–. Dat betekent in totaal bijna een kleine € 200.000,–!

Zonder dat de raad heeft gesproken over uw plannen met het Stadhues, heeft u het lef al een krediet te vragen van € 150.000,–. Ja zeggen tegen dat krediet betekent ja zeggen tegen de plannen van het college. Gaat de raad daar zo maar in mee? Kan me niet voorstellen. We zitten immers niet te wachten op een affaire zoals met de trolley. Gelukkig liet u in uw antwoord al merken eventueel af te zien van die € 150.000,–. Zo snel als u het krediet hebt voorgesteld, trekt u het ook al weer in. Praten we hier nu over een serieuze zaak of is het spielerei?

Wat wel spielerei is geweest, het gesol met het Stadhues Comité. In uw antwoord stelde u doodleuk dat u wel vier keer met het comité had gesproken. Voor mij volkomen onduidelijk. Even vanaf half september. U maakt uw plannen wereldkundig voor een woonzorgfunctie. Een dag later op 19 september wordt dit medegedeeld aan het Stadhues Comité. Naast wethouder Theo Janssen waren daarbij ook aanwezig zijn collega’s Theo Peren en Johan Sluiter. Een breed gedragen delegatie namens B & W dus. Had hier niet eerder met het Comité over gesproken kunnen worden?

Tijdens een daarop volgende politieke avond spreekt een boze Gerard Nijhuis. Zijn betoog loog er niet om. Uiteindelijk vindt er twee weken geleden pas een gesprek plaats met de verantwoordelijke wethouder. Deze twee gesprekken waren dus geen overleg, maar om gerezen problemen bespreken. Zo kunnen ook de twee gesprekken op 22 mei en 12 juni gezien worden. SORRY WETHOUDER Janssen dit waren geen voortgangsgesprekken maar een kille strategie aanpassing. Deze zelfde tactiek is ook toegepast naar de Raad. Zij moeten ja zeggen tegen een voorbereidingskrediet terwijl er meerdere mogelijkheden voor het Stadhues zijn.

Terecht dat vooral de oppositie partijen eerst willen praten over de mogelijkheden voor het Stadhues. Het Stadhues Comité wil niets liever dan hun plannen toelichten aan de Raad. Overigens, die plannen zijn toch al lang bekend bij het college en de raad? Of is er nooit een goede rapportage geweest van de afgelopen 3 jaar. Maar goed, zij doen het met veel plezier en verve nogmaals, zoals aangekondigd.

Zij zijn nu wel afhankelijk van het Presidium (vergadering van alle fractievoorzitters en de burgemeester). Morgenavond komen zij in vergadering bijeen en besluiten zij of het voorbereidingskrediet volgende week op de agenda komt van de raadsvergadering, of dat het Stadhues Comité met alle partners een toelichting kan geven aan de voltallige raad. Spannend welke beslissing het Presidium neemt.

Hoop zelf dat ook het plan Schut alsnog bespreekbaar wordt. Volgens Frans Schut kan de gemeente dan 1,1 miljoen incasseren en kan het Stadhues voor 100 % bestemd worden voor sociaal culturele aangelegenheden, kortom volledig in het straatje van de plannen van het Stadhues Comité.

Het is een roerige tijd voor de hoofdpijn dossiers. Zo kunnen we het Stadhues toch wel noemen. In het kader van burgerparticipatie mogen we alle vrijwilligers van de groeperingen die participeren binnen het Comité niet zomaar teleur blijven stellen. Theo Janssen zit al met de wijkplatforms in zijn maag en daarbij is afgelopen weekend ook nog eens de problematiek rondom Lingewaard Lokaal duidelijk geworden. Daar zullen nog wel de nodige vragen over worden gesteld in de raad. Ook hier is een grote groep vrijwilligers bij betrokken. SORRY WETHOUDER, dat ik dit ook even aantip. Het zit nu eenmaal in uw portefeuille.

Hoop in mijn volgende column wat positiever te kunnen schrijven over “ons” Stadhues. Het woord is nu aan het Presidium, de Raad en het College.

Bespaar ons een gênante vertoning zoals het Kerkplan/de Kinkel in Bemmel.

Bert Gerritsen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.qz0.nl’.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Reacties