Ingezonden brief: Om moedeloos van te worden!

Foto:

GENDT – Vorige week stond in De Gelderlander dat de sloop van Warenhuis van Driel in Gendt, in de volksmond Catootje genoemd, met rasse schreden nadert. De Historische Kring Gente betreurt dit zeer.

Dit is een pand dat bij de oplevering nationaal aandacht kreeg en geroemd werd. Van welk gebouw in Lingewaard kan hetzelfde gezegd worden?

Sinds 2002 heeft de kring ervoor geijverd om dit pand in de stijl van de Amsterdamse School op de monumentenlijst te krijgen. Steeds bleek dat tegenstrijdig met reeds geplande, nietsontziende, gebiedsontwikkeling. Het gebouw stond daarbij gewoon in de weg.

Er was geen oog voor de bijzondere status van deze winkel, annex woonhuis. Het is door belangrijke regionale architecten als Michael Levels (linkerdeel, 1926) en Jan Berentsen (rechterdeel met het markante torentje, 1939), beide uit Huissen, gebouwd. 

2

Het is verder een van de zeer weinige gebouwen van voor de oorlog, die in Gendt nog overgebleven zijn. Het is in latere jaren nogal verwaarloosd en daarom heeft de kring het wel eens satirisch een aan lager wal geraakte grande dame genoemd. Toch is het in essentie een prachtig gebouw, dat voor heel wat minder dan de in het artikel genoemde 1 miljoen weer bruikbaar en toonbaar gemaakt kan worden.

Alle inspanningen van de kring: artikelen in de pers, vergaderingen met de monumentencommissie, een ingediend herstelplan, het benaderen van raadslieden, resulteerden in 2009 in de opdracht van de gemeenteraad aan B&W om voorlopig geen sloopvergunning af te geven alvorens duidelijk is welke historische elementen geherintegreerd zullen worden. Een mager resultaat, dat nu waarschijnlijk helemaal niets meer voorstelt. Om moedeloos van te worden.

Historische Kring Gente

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.