Column: Vies woord

Het was even een schok voor mij om afgelopen week in verschillende media te moeten vernemen dat ons mooie kasteel Doornenburg op het punt van sluiten staat. De schulden zijn te hoog opgelopen en de burcht schijnt niet rendabel genoeg te zijn. Er zal subsidie moeten worden aangevraagd, wil één en ander nog te redden zijn. Weer die Subsidie. Ik begin het onderhand een vies woord te vinden. Het hele gedoe rondom Kerkplan en Kinkel draaide immers vooral om het op tijd kunnen aanvragen van subsidie. Willen we in Lingewaard iets van de grond krijgen of draaiende houden dan wordt al gauw het woord “subsidie” in de mond genomen.

Vaak zijn er al  vergevorderde plannen gemaakt op basis van de subsidie die men voor een bepaald project denkt te kunnen gaan krijgen. Sterker nog, er zijn hele verkiezingsprogramma’s gemaakt gebaseerd op beoogde subsidies en gelden die er zogenaamd waren en er nu helemaal niet blijken te zijn zo lazen we vorige week in de krant.
Tegenvallende verkopen van gemeentelijk vastgoed, geen inkomsten uit grondexploitatie dus ook geen geld voor de beloofde MFC’s. Er was 2 miljoen nodig voor de sociaal culturele centra en deze moet nu uit de algemene reserves gehaald worden. Er gaat hoogstwaarschijnlijk zo’n 100.000 euro gekort worden op bibliotheken in Lingewaard de verhoging van de OZB van 1,5% kan ook maar zo nog 9% worden en de rioolheffingen gaan met 6.5% omhoog. Rioolheffingen verhogen…en dat terwijl het water ons al tot aan de lippen staat?!
Want daar waar het in Lingewaard hevig stormt rondom MFC’s en subsidies, lijkt het windstil te blijven rondom hetgeen waar we  vanaf 1 januari 2015 allemaal in meer of mindere mate mee te maken gaan krijgen en dat is de ZORG. Achter de schermen wordt er vast al hard aan gewerkt door menigeen maar de stilte die er blijft heersen rondom dit onderwerp maakt mensen onrustig.
“Wat gaat er gebeuren met mijn zorg na 1 januari?” Er zijn her en der al wel wat berichten in de media verschenen, met als klein lichtpuntje dat de gemeente Lingewaard toch heeft besloten om de Huishoudelijkehulp-toelage (lees ik hier subsidie?) bij het rijk aan te vragen. Hier is voor Lingewaard hoogstwaarschijnlijk een bedrag van 184.289.00 euro mee gemoeid en dit kan nog oplopen als andere gemeenten afzien van deze toelage. Hierdoor kunnen banen gered worden en kunnen mensen misschien hun huishoudelijke hulp behouden.
Voor de rest is het ook  aan de zorgverzekeraars in hoeverre mensen nog recht hebben op medische zorg. De toekomst is in iedere geval allesbehalve rooskleurig. We zullen eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden, de zorg bij mensen thuis zal steeds complexer gaan worden en daardoor verliezen de lager opgeleiden wellicht hun baan of moeten ze als de wiedeweerga bijgeschoold worden. De niet medische zorg komt in handen van de gemeente. Ik werk in de zorg en weet wat dit inhoudt maar de zorgvragers zitten met grote vraagtekens, zij willen weten waar ze aan toe zijn.
Daarom zorgt windstilte in dit geval juist voor  onrust, een storm die zich deze keer niet zal beperken tot een glas water. Deze mensen kan het gekrakeel rondom de MFC’s, het wel of wel of niet krijgen van subsidie en wel of geen Stadhues gestolen worden. Zij maken zich zorgen om andere belangrijkere zaken. 
“Zorgen” Een mogelijk nog viezer woord dan subsidie. Dus politiek van Lingewaard laat je horen, wees transparant en laat deze mensen vooral niet in de kou staan want zeker is dat we in Lingewaard nog lang niet zorgeloos kunnen gaan leven.
Ik ben benieuwd hoeveel mensen er in plaats van een zorgeloos leven juist een zorg-loos bestaan tegemoet zullen gaan. Ik hou mijn hart vast. Zorg-loos …….Bah! Ook een vies woord.
————————————————————————————————————————
Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.
———————————————————————————————————————–
Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, „want een dag niet gelachen!”. Zij schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.
———————————————————————————————————————-
Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.
Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.