OUDERWETS RAPPORT MET BEOORDELING VAN GEDRAG EN VLIJT

Foto:

Vrijdagmorgen vroeg. Volgens de vaste dagelijkse route bed uit, naar het toilet, de hond buiten en via de verwarmingsknop de trap af naar beneden. Drie dagbladen liggen daar vredig op mij te wachten. En vandaag extra vredig want de Gelderlander komt met een Raadsrapport!

Bij het openslaan vallen direct de rapportcijfers op. Bijna iedere politieke partij in Lingewaard heeft een voldoende gehaald! Hoe is dat nu mogelijk na de laatste roerige jaren?

Het best scoren de 2 lokale partijen Lingewaard NU en Lokaal Belang met een 7. Het laagste cijfer is voor GroenLinks met een magere 5,5. Vlak daarboven de grootste partij B06-L2000 met een 6je.

Hebben alle partijen het dan zo goed gedaan de afgelopen jaren? Nog slechts 1 wethouder van het eerste uur zit nog op het pluche van het eerste college. Dat is wethouder Telder van D66. Hij kreeg echter wel een motie van afkeuring en wantrouwen aan zijn broek. Met hulp van de toen nieuwe coalitiegenoten, felle tegenstanders van de twee oppositiepartijen, overleefde Telder de beide moties. Als het nu weer zou gebeuren geef ik Telder geen kans meer. Immers de sfeer tussen de huidige coalitie en oppositie is zichtbaar verbeterd. 

Twee wethouders werden dus weggestuurd en voor die tijd was GroenLinks wethouder Frings al vertrokken naar Nijmegen. Barth van Eeten kwam daarvoor in de plaats. Dat ook Harry de Vries daarna vertrok is bekend. Waarnemend burgemeester Steven de Vreeze beleefde daarna een tropenjaar. En het rapport Pop bleek achteraf volkomen onnodig.

Ongeveer 20 van de 29 huidige raadsleden staan nu weer op verkiesbare plaatsen. Vijf van de acht partijen komen terug met hun lijsttrekkers uit 2010!Met duidelijke taal maken de partijen nu dus kenbaar: “Rapport Pop, rot op!”

Met de komst van de nieuwe burgemeester is de sfeer inmiddels duidelijk verbeterd. In het zicht van de komende gemeenteraadsverkiezingen staan uiteraard de partij campagnes centraal. Hoe krijgen we al die ontevreden kiezers nu toch naar de stembus? Moeten er verkiezingsdebatten worden gevoerd? En zo ja, op welke manier?

De Gelderlander organiseert dit al jaren lang. Vrijwel iedere gemeente doet mee, met uitzondering van Lingewaard. De gemeente organiseert liever zelf een lijsttrekkersdebat op 17 maart 2014. Slechts 2 dagen voor de verkiezingen. Wel zo veilig en kun je zelf de voorzitter uitkiezen en de regie in handen houden over onderwerpen!

Een klein organisatiecomité samengesteld uit raadsleden houdt zich daarmee bezig. De politieke partijen hebben tot op dit moment nog niets vernomen over de aan te trekken onpartijdige voorzitter van buiten Lingewaard en de inhoud/organisatie van de debat avond. Ook niet of er een rechtstreekse tv uitzending van komt. Lekker wegkruipen voor de kiezer dus!

Wel zijn door de burgemeester en de partijen een zevental schoolreisjes naar de woonkernen georganiseerd. Zowel in Doornenburg, Gendt als Huissen was de opkomst van de burgers bedroevend laag. Het college en de aanwezige partijleden overtroffen in getal ver de weinige burgers. Conclusie, tot nu toe een flop! De gekozen formule werkt dus niet. Er zijn nog 4 herkansingen!

Het was wel top voor het college en de aanwezige raads- en partijleden. ‘Gezellig dat het was, goed voor de onderlinge band’, volgens GroenLinks leider Lianne Duiven. Als moederkloek helemaal in haar element. De onderlinge band won het dus van de inhoud. En om dat laatste gaat het nu juist! Krijgen we op deze manier meer stemmers naar de stembus? Absoluut niet! Daarom blij dat de Gelderlander alsnog heeft kunnen bereiken de lijsttrekkers bij elkaar te krijgen voor een rondetafelgesprek.

Daarnaast heeft ook het Politiek Café van de regionale zender LingewaardLokaal tv de politiek twee debat avonden aangeboden. Naast een lijsttrekkersdebat komt er ook een vrouwendebat! Op een enkele uitzondering na reageerden vrijwel alle partijen direct spontaan met een ‘ja’. Slechts Basis06-L2000 en D66 hadden aanvankelijk bedenkingen over het damesdebat. Daarnaast wilde de grootste partij invloed uitoefenen op de keuze van de gesprekleider(s) en  onderwerpen. Dit is resoluut van tafel geveegd. Alsnog heeft de partij van Frans Schut zich neergelegd bij de meerderheid en doet gewoon mee. Hulde daarvoor.

Op deze manier kunnen de kiezers zich opmaken voor een open en eerlijk debat onder leiding van onpartijdige en niet partijgebonden gesprekleiders. Ook nog rechtstreeks te volgen op LingewaardLokaal tv.

Politiek in Lingewaard blijft boeien!

Tot volgende week.

Bert Gerritsen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.qz0.nl’.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Reacties