DE BIJL IN DE POLITIEK

Foto:

Je zult maar wethouder zijn en ’s morgens een bijl in je deur vinden. Het overkwam een wethouder van de gemeente Druten. Op dat moment word je je wel bewust van iets waar je nooit bij stil stond. Was dit een gevolg van het nemen van een impopulaire beslissing? Of gewoon baldadigheid?

Vorige week schreef ik over de gestolen bloembakken bij de vergaderzaal in Huissen. Laat een attente bewoner nu het kenteken van de dief hebben genoteerd. Inmiddels is de politie geïnformeerd en nu maar wachten op verder bericht.

Het zijn dus roerige tijden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De prognoses vliegen je om de oren. Moet je nu stemmen op een landelijke of lokale partij? Hoe dan ook, de campagnes zijn gestart en dan vooral vanuit den Haag.

PvdA voorman Diederik Samson heeft inmiddels vermoeide armen van het rozen dragen. Van noord tot zuid trekt hij belletje en biedt een rode roos aan. Hoe vaak zal die roos niet in ontvangst genomen worden gezien het regeringsbeleid vanuit den Haag? Het is mij onbekend omdat zulke zaken niet naar buiten worden gebracht.

Ik vraag me dan ook af waarom landelijke partijen deze strategie volgen. Het lijkt erop dat de kopstukken in den Haag geen vertrouwen hebben in de plaatselijke kandidaten. En dat handje helpen lijkt dan op een brevet van onvermogen voor de plaatselijke politici van die landelijke partijen. 

Niet alleen Samson maakt zich schuldig aan deze praktijken. De VVD stuurt Kamp naar de aardgasvelden in Groningen voor een charme offensief. Pechthold holt door het hele land om het groen van D66 te promoten. Jan Marijnissen gaat a.s. zondag naar een politiek cafe in Boven Leeuwen. Het CDA schreeuwt hoog van de daken dat er meer jongeren op de lijsten moeten komen. In Lingewaard zie ik ze niet staan op een verkiesbare plaats!

In Doetinchem is de huidige fractievoorzitter van de SP lijst gehaald. Wilde niet volgens de strenge SP regels driekwart van zijn vergoeding afstaan aan de SP toen hij werkeloos was geworden. Ook al invloed van boven af. Zelfs binnen GroenLinks rommelt het. In Limburg is een strijd aan de gang over integriteit binnen de partij.

Dit is dus het volledige peloton van landelijke partijen die in Lingewaard meedoen. Die dus allemaal met financiële steun vanuit de landelijke partijkas en landelijke mankracht de strijd aangaan met de lokale partijen. Het lijkt een ongelijke strijd, maar dat is het niet. Immers bij de vorige verkiezingen in Lingewaard behaalden de drie lokale partijen al 15 van de 29 zetels. En de laatste prognose uit den Haag was dat 37% zal gaan stemmen op de landelijke partijen en 63% op lokale partijen. Deze partijen moeten het zonder financiële steun voor campagnes doen. Knap dat ze het zover schoppen.

Opvallend is ook dat landelijke partijen meestal een gekleurd jack dragen tijdens hun campagnes en lokale partijen niet. Heeft dat iets te maken met die financiële ondersteuning. Of zien we vanaf het komende weekend ook gekleurde jacks van de lokale partijen?  

Het zou wel eens zo kunnen zijn dat het Haags lachen om de lokale partijen na 19 maart snel zal vergaan! Het aantal lokale partijen stijgt gestaag na iedere gemeenteraadsverkiezing. Toch hebben ze ook hun problemen. Iemand op een te lage plek gezet, geen probleem. Begin je toch gewoon een eigen partij. En dan al die personen die vinden dat ze te laag op een lijst zijn geplaatst en gewoon hun eigen campagne voeren. Vaak met succes!

Zijn (kandidaat) raadsleden eigenlijk te benijden? Volgens mij niet. Er komen zoveel veranderingen aan. Bijna niet meer te volgen. Raadsleden worden eigenlijk in het diepe gegooid, of ze nu wel of niet kunnen zwemmen. Ze moeten eigenlijk heel veel steun krijgen. Vraag me wel af van wie?

Toch spreek ik de hoop uit dat ook de Lingewaardse bevolking, ondanks alle ellende van afgelopen jaren, toch de stembus op 19 maart weet te vinden. Jammer dat er geen stemwijzer in Lingewaard is. Of wordt er gewoon meer op de aardige smoel van iemand gestemd? Hoe dan ook, ik weet nog steeds niet op wie ik ga stemmen. Maar ik ga wel stemmen, ik ben zuinig op democratie.

Vandaag toch nog een nieuwtje. De lokale partij B06-L2000, toch een wat lastige naam, heeft haar naam veranderd in Basis06-Lokaal2000. De beweegredenen weet ik niet. Wel jammer dat ze niet een totaal nieuwe naam hebben gekozen, bijvoorbeeld Daadkracht, de Ommekeer, BL2014 of iets dergelijks.

Ben het eens met de burgemeester, het gaat om de inhoud. Ben echter nog wel zoekende naar die inhoud. Ik heb nog anderhalve maand en kijk met belangstelling uit naar de debatten!

Tot volgende week,

Bert Gerritsen

Reactie Henry Peren (PvdA)

Beste Bert, 

Onze verkiezingskas bestaat voor 90% uit middelen die de raadsleden bij elkaar hebben gesprokkeld aangevuld met 10 % geld van de leden die via een verdeelsleutel via Amsterdam naar ons toe komt. Daarnaast zijn er enkele leden die zelf geld of materiaal beschikbaar stellen.

Met andere woorden eigen partijgeld zonder subsidies. Ook onze mooie rode jassen hebben we zelf betaald. De een stopt het in dure banners en tv spotjes en de ander in folders en andere materialen. De vraag moet je stellen hoe andere partijen aan hun gelden komen om de relatief dure campagnes te financieren zonder de onafhankelijkheid te verliezen.

Met hartelijke groet, Henry Peren

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.qz0.nl’.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Reacties