Blauwe Pony draaft in jubileum pronkzitting helemaal deur!

De verwachtingen onder de vele aanwezigen waren zaterdag 25 januari hooggespannen, toen kort voor de klok van acht uur, de 33e pronkzitting van CV De Blauwe Pony ’81 losbarstte in de Roskam. Zou deze jubileum pronkzitting inderdaad een kroon op het werk van de Blauwe Pony worden? De voortekenen waren immers al erg goed door het succes van het Oordupkesfestival aan het begin van het nieuwe carnavalseizoen.

Ceremoniële avond vol plichtplegingen 

De vele gasten werden na het bewandelen van de Blauwe loper eerder die avond bij de ingang van de Roskam al ceremonieel ontvangen door lakei Lievervrij. Dat deze lakei in de pronkzitting ook een rol zou vervullen, was op dat moment bij nagenoeg niemand bekend. President Marcel Leijser heette alle gasten van harte welkom, maar voordat de ‘pronk’ definitief van acquit kon gaan, werd er door de oprichter van de Blauwe Pony (Jan Verhoeven) nog een belangrijke ceremoniële handeling verricht. De leden van de Senaat werden namelijk door Jan eerst voorzien van nieuwe blauwwitte steken. 

nvdk6tpbzt55axqs56rtagb6p

Vervolgens werd Prins Menno van de Roskam en Jeugdprins Sam de 1e van de Mikado met hun gevolg op het podium ontvangen. Toen kort daarop ook de Gentenarren met hun voltallige Raad, Senaat, Adjudanten en Prinsegarde onder aanvoering van Frank de Narrenprins het podium beklommen, kraakte het podium onder al het carnavalsgeweld. De meiden van de Prinsegarde opende vervolgens de avond met een spectaculaire dansact, waarbij in het bijzonder de aanwezige mannen op het puntje van hun stoelen zaten.

Prestigieus programma

Voordat één van de drie finalisten van het Oordupkesfestival “11 jaar Bent Zonder Talent” aan de barrage begon, bracht volledig onverwacht een Middeleeuwse Dorpsgek genaamd Bartholomeus op zijn magisch klinkend instrument  enige muzikale klanken ten gehore. De BZT nam daarna het initiatief in de barrage met hun optreden “Het leven is een skippybal”. Talrijke Opperstalmeesters lieten zich van hun beste kant zien en droegen een fraai gecomponeerd lied op aan de jubilerende Blauwe Pony. In de 2e barrage werd door CV De Piejassen uiteengezet dat het niet uitmaakt wie of wat je bent voor het vieren van Carnaval in Bemmel. Met het interactieve optreden van het duo Blue werden de aanwezige gasten meegenomen in een welklinkend lied. Voordat de vakjury in beraad kon gaan, was het de beurt aan ‘1001 Toepers nachten’. Getooid als Arabieren gaven deze gelegenheidsartiesten vergezeld door een kameel, een slangenbezweerder en zelfs met een vliegend tapijt een wervelend optreden over de ‘prachtige’ buikdanseres Suleika.

jqghxyow1xfqklarxn2p091j4

Verrassende en onvergetelijke opvoeringen

De Buut van Ferdinandus was er dit jaar werkelijk een om in te lijsten. Staand in de haverkist presteerde hij het om de zaal van het begin tot aan het eind te boeien met zijn droge maar o zo vermakelijke en spitsvondige voordracht over perikelen binnen de Gemeente Lingewaard, zijn eigen familie en zelfs Sinterklaas kreeg er van langs.

r6ljwyg3aj653wp0ysx3u25cz

In een even hilarisch opreden van ‘Leipe Leo’ werd door Leo, als directeur van de Haagse Bordeauxrode Branche, even fijntjes uiteengezet welke snode plannen hij had met kasteel De Kinkelenburg. Spontaan en sportief was ook het optreden van wethouder Kees Telder te noemen.

Als een volleerd artiest ondersteunde hij Marcel Leijser uiterst professioneel op een beschikbaar gestelde accordeon, waardoor hun optreden als uiterst memorabel de boeken van de Blauwe Pony in zal gaan. De vakjury was unaniem in haar oordeel over de winnaar van de barrage van het Oordupkesfestival. De keus viel dit jaar op ‘1001 Toepers nachten’, die niet alleen de beste tekst, performance en melodie hadden, maar een act die volgens de jury ook het meest carnavalesk was.

Nieuwe BP ’81 Opperstalmeester?

De lichten in de zaal werden enigszins gedoofd en “Also Sprach Zarathustra” galmde door De Roskam. Kon er volgens traditie ook dit jaar weer een nieuwe opperstalmeester worden benoemd?  Vorige jaar veel de eer te beurt aan ‘kleine’ Frits Meurs en dit jaar is op voordracht van de Senaat de terechte keuze gevallen op ‘grote’ Frits Meurs.

yk4x4ctkp7egc0zhb8f7y0vuf

Zijn jarenlange verdiensten binnen het sociale en culturele leven in Bemmel waren bijna  teveel om op te noemen. Ook deze Frits mag zich vanaf heden dan ook scharen onder het selecte gezelschap “Opperstallers” van de Blauwe Pony.

De muzikale omlijsting werd traditioneel door Dweilorkest De Boemels verzorgd, de techniek was in handen van showcase en de afterparty werd in het café verzorgd door Duo Flow. De Blauwe Pony ’81 kan terugkijken op een waardige en zeer geslaagde jubileum pronkzitting.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Reacties