Deze maand in top 10 warmste januarimaanden ooit

Foto:

Januari is bijzonder warm verlopen. Volgens het januari-overzicht van weeronline.nl komt deze maand dan ook met stip binnen in de top 10 warmste januarimaanden ooit. Van winter was nauwelijks sprake. Op het noordoosten na viel er vrijwel nergens sneeuw van betekenis en ook bleef het aantal ijsdagen flink achter op normaal.

De komende dagen maken we een miniwinter mee, met vandaag gevoelstemperaturen rond -10 in het noorden. daarna stijgen de temperaturen weer naar waarden ver boven normaal.

Temperatuur zoals in maart

Qua temperatuur komt deze januari dicht in de buurt van waarden zoals we die normaal in maart meten. We sluiten de maand naar verwachting af met een gemiddelde temperatuur van 5,7 graden terwijl maart een gemiddelde temperatuur kent van zo’n 6 graden. Normaalgesproken is de januaritemperatuur 3,1 graden. Januari 2014 komt daarmee uit op de achtste plaatse van de warmste januarimaanden sinds 1901.

Januari 2007 was de warmste ooit met 7,1 graden gemiddeld.

Vooral het begin van januari verliep bijzonder warm. Op 6 januari maakten we de op één na warmste januaridag ooit mee. Met 14,5 graden werd tevens het dagrecord verbroken. Ook op 3 januari werd het dagrecord verbroken en ook 7 januari was goed voor verschillende lokale dagrecords.

De hoge temperaturen werden veroorzaakt door een lagedrukgebied dat lang positie hield boven de Britse Eilanden. Regelmatig kwam het dan ook tot onstuimig herfstweer in januari.

Alleen sneeuw in noordoosten

Er viel deze maand alleen in het noordoosten sneeuw. Grote temperatuurverschillen zorgden ervoor dat het op 24 januari in vrijwel het hele land regende, maar in Groningen de neerslag als sneeuw viel, onder invloed van koude lucht uit het oosten.

Qua neerslag verloopt januari waarschijnlijk net iets te droog. De zon scheen ongeveer even veel als normaal.

Nul ijsdagen tot nu toe

Tot nu toe maakten we nul landelijke ijsdagen mee deze januari. Alleen in het Groningse Nieuw-Beerta werden drie ijsdagen geregistreerd. Op 24, 25 en 26 januari kwam daar de temperatuur de gehele dag niet boven nul uit.

Afgelopen jaar telde januari nog 13 ijsdagen.

Nog een miniwinter als toetje, donderdag mogelijk ijsdag

Woensdag en donderdag verlopen qua temperatuur winters. Woensdag kan de gevoelstemperatuur in het noorden teruglopen naar zo’n -10 graden. Donderdag zwakt de wind af en is het aangenamer. Donderdag kan het komen tot de eerste landelijke ijsdag van deze januari. Dan schommelt de temperatuur in De Bilt rond het vriespunt. We kunnen spreken van een landelijke ijsdag als de temperatuur de gehele dag in De Bilt niet boven het vriespunt uitkomt. Normaal gesproken zouden we nu al meer dan 5 ijsdagen moeten hebben gehad in de winter.

Na donderdag stijgt de temperatuur en zien we volgens de verwachting van weeronline.nl voorlopig geen teken van koud winterweer.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.