Snelle energiewinst Top 10

Wilt u ook energie besparen, maar niet teveel investeren? Hieronder een top 10 van snelle energiewinst tips, waarmee u direct energie bespaart!

 1. Digitale thermostaat  | Gemiddelde winst: €  90,-*
  Wanneer u met een digitale thermostaat de temperatuur in huis regelt, bespaart u gemiddeld 90 euro op uw stookkosten.
 2. Thermostaat 1 graad lager en eerder uit  | Gemiddelde winst: €  90,-*
  Door de thermostaat 1 graad lager te zetten, gaat het energieverbruik met zo’n 7% omlaag.  Als u de thermostaat een uurtje eerder uitzet dan normaal, scheelt dat nog een keer zoveel. Hier merkt u verder niets van, uw energierekening wel!
 3. Vervang plasma televisie voor LCD-LED tv  | Gemiddelde winst: €  75,-*
  Een televisie met een groot plasma scherm is mooi, maar vreet energie. Wanneer u kiest voor een energiezuinige LCD-LED tv, in plaats van een plasma televisie, kan u dit wel 75 euro per jaar opleveren.
 4. Spaarlampen en LED verlichting  | Gemiddelde winst: €  65,-*
  Als u nog ouderwetse gloeilampen gebruikt kunt u snel verdienen door deze te vervangen. Gewone gloeilampen kunt u sinds 2012 niet meer in de winkel kopen, maar er zijn wel vele soorten LED- en spaarlampen verkrijgbaar. Deze lampen zijn weliswaar iets duurder dan de ‘oude’ gloeilampen, maar gaan veel langer mee en verbruiken veel minder energie.
 5. Stand-by uitzetten  | Gemiddelde winst: €  65,-*
  Een tv die stand-by staat, blijft energie gebruiken. Datzelfde geldt voor computers, telefoonopladers, geluidsapparatuur, printers en scanners. Dit ‘sluipverbruik’ kunt u voor een groot deel voorkomen door de apparaten helemaal uit te zetten met de aan/uit knop, of door de stekker eruit te halen. Er zijn handige stekkerdozen te koop, waarmee u met één druk op de knop alles uit kunt zetten.
 6. Twee minuten korter douchen  | Gemiddelde winst: €  55,-*
  Door per douchebeurt twee minuten korter te douchen, bespaart u al snel 55 euro per jaar. Deze besparing zit niet alleen in het water dat verbruikt wordt, maar ook in het gas om het water te verwarmen. Met een douchetimer houdt u in de gaten hoe lang u douchet. Met kinderen zeker een aanrader!
 7. Het dichten van kieren en naden | Gemiddelde winst: € 50,-*
  Het isoleren van kieren en naden met tochtstrips, PUR-schuim, kit of ander materiaal, is een kleine klus met groot effect. Denk hierbij aan kozijnen, de brievenbus, de buitendeur het kruipluik etc.  Ook het isoleren van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes levert veel energiewinst op.
 8. Zuinige douchekop met stroomklasse S  | Gemiddelde winst: €  45,-*
  Een extra grote comfortdouchekop is leuk en luxe, maar gebruikt gemiddeld wel 2 x zoveel water als een spaardouchekop. Een goed alternatief is een comfortdouchekop met stroomklasse S. Deze extra grote douchekoppen verbruiken niet meer water dan een spaardouchekop.
 9. Vaker was buiten hangen  | Gemiddelde winst: €  25,-*
  Het is algemeen bekend dat een wasdroger veel stroom verbruikt. U kunt dan ook wel 25 euro besparen door de was vaker buiten te hangen. Blijft u toch graag de wasdroger gebruiken? Kijk dan eens naar een warmtepompdroger. Deze verbruikt zeker de helft minder energie dan een standaard condensdroger.
 10. Radiatorfolie  | Gemiddelde winst: €  20,-*
  Bij radiatoren gaat veel warmte verloren richting de buitenmuren of ramen. Met plaatsing van radiatorfolie op achterkant van de radiator of op de muur erachter, straalt de warmte direct de kamer in. Zo verliest u niet onnodig warmte.

 *Bron: Milieu Centraal. Bij de berekening van de mogelijke besparing is uitgegaan van een gemiddelde besparing per jaar.


Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Reacties