DE TOELICHTING

Foto:

In mijn column van 7 januari 2014 gaf ik een persoonlijke prognose voor de gemeenteraadsverkiezingen in Lingewaard. Inmiddels ben ik er wel achter gekomen, dat ik mij op glad ijs begeef. Maar daar ben ik wel tegen bestand hoor. Ik beloofde ook in mijn vorige column een toelichting te geven.

Hieronder nog even mijn prognose en de zetelverdeling op dit moment.

2014-01-1510-09-06

Eerst een aantal algemene gegevens, gevolgd door een toelichting per partij.

Zoals bekend zijn er 29 zetels te verdelen door 9 partijen. Acht partijen keren terug en de SP heeft zich voor het eerst aangemeld. Een behoorlijke versplintering. Gemiddeld dus 3,22 zetels per partij. Dat is niet veel. Iedere partij zal minimaal wel 2 tot 3 zetels halen, zeg maar totaal rond de 24 zetels. 

De laatste 5 zetels bepalen dus wie de winnaar(s) worden en het eerste initiatief tot het vormen van een werkbare coalitie gaan nemen. Het worden spannende verkiezingen en wellicht een nek aan nek race!

Groot vraagteken is de hoogte van het opkomstpercentage. Lingewaard heeft een zeer slecht verleden opgebouwd, gezien over de afgelopen drie periodes. Het zou een slechte zaak zijn als men uit protest niet gaat stemmen. Aan de ene kant kan ik mij dat goed voorstellen. Aan de andere kant is het echter niet goed. Dus laat je stem niet verloren gaan! Ik denk veel na over deze situatie en wellicht heb ik daar t.z.t. wel een stemadvies/oplossing voor.

Hieronder in alfabetische volgorde een toelichting op mijn prognose. Als alle partijprogramma’s bekend zijn, zal ik mijn prognose in de loop van februari 2014 eventueel bijstellen. Mocht er aanleiding zijn voor verdere aanpassingen, volgt mijn laatste prognose een paar dagen voor de verkiezingen. Uiteraard steeds met commentaar.

B06-L2000

Op dit moment de grootste partij. Vooral groot geworden in 2010 door de aanpak van de bonnetjesaffaire. In de door hen opgezette en geleidde coalitie kwamen al snel haarscheurtjes. Het besturen gebeurde erg autoritair en de “oorlog” brak uit. Partijleider Frans Schut is nu al opvallend gecharmeerd van een hernieuwd wethouderschap. Of hij medestanders vindt is nog maar de vraag. Blijven zij de grootste partij?

CDA

Heeft een vaste kern van kiezers. Theo Peren blijft lijsttrekker. Er verandert niet veel in de partij. Zij zullen hun partijtje wel onopvallend meeblazen. Partij heeft niets met huidige oppositie. Hun idee over dna/hondenpoep heeft inmiddels internationale aandacht gekregen. De stad Napels gaat immers proeven nemen!

D’66

Stapte na veel geruzie met B06-L2000 en Lingewaard NU uit de coalitie. Heeft de plank volledig misgeslagen met de trolley, het speeltje van hun wethouder Kees Telder. Daarnaast wilde voorman Pierre Cuypers regelmatig halsstarrig zijn gelijk halen. Recent schreef hij nog een column daarover. Ging volledig plat met de referendum vragen en kon niet anders dan het referendum afblazen. Nu schrijft hij als reden omdat de kosten te hoog zouden zijn. Laf gedrag. Is van nummer 1 naar 3 gezakt op de lijst. Zal weinig stemmen krijgen. Landelijk staat D66 echter goed in de peilingen. Krijgen nu een gretige nummer 1 op de lijst, in de persoon van Sjoerd Wannet. Krijgen daardoor nog wel wat stemmen, anders zouden ze weggevaagd worden. Daarnaast moet Sjoerd niet aan het handje van Pierre gaan lopen.

GROENLINKS

Wellicht de aardigste partij. Strijden voor hun idealen. Hebben resultaat behaald met hun bijenplan. Hebben meegeholpen de coalitie op te blazen. Dat was een slechte zaak. Zijn in het huidige college vertegenwoordigd door 1 1/2 wethouder. En dat als kleinste partij!

Zullen het moeilijk krijgen hun 2 zetels te behouden, maar ze blijven aardig overkomen.

LINGEWAARD NU

Naast B06-L2000 oppositiepartij. Liepen erg achter B06 aan. De combinatie Theo Janssen/Frans Schut als wethouders bleek niet gelukkig. Als Lingewaard Nu zich niet bindt aan de partij van Schut kan het wel eens de verrassing van de komende verkiezingen worden. Zij hebben capabele mensen en komen integer over. Lijkt me een partij die goed kan samenwerken met iedere andere partij. Zij gaan winst halen en het zou me niet verbazen als die winst komt vanuit de B06-L2000 hoek.

LOKAAL BELANG LINGEWAARD

Stabiele factor in lingewaardse politiek. Hebben het lef gehad, als coalitiepartner, tegen de trolley te stemmen.

Dat gaat ze stemmen opleveren, kan niet anders. Ondanks de komst van de SP, die gaan zeker stemmen afsnoepen van diverse partijen, schat ik in dat LBL minimaal op vier zetels blijft staan. Partij die bestuursverantwoordelijkheid niet uit de weg gaat.

PVDA

Als we naar de landelijke politiek kijken, heeft de partij het erg moeilijk. Het afgelopen jaar struikelde men regelmatig over allerlei schandalen. Regeringsdeelname met de VVD heeft de partij geen goed gedaan. Toch verwacht ik wel wat van de PvdA in Lingewaard. Een jonge frisse ambitieuze lijsttrekker als Maarten v.d. Bos zal zijn mannetje wel gaan staan in debatten. Voorlopig op 2 zetels gezet, wel met groeipotentie.

SP

De nieuwkomer in de lingewaardse politiek. Lijsttrekker Carla Claassen volgt met haar partner Brian, die ook op een verkiesbare plek staat, al behoorlijk lang de politiek in Lingewaard. SP kan wel eens de grote winnaar van de verkiezingen worden. Zij hebben immers geen verleden met onze plaatselijke politiek. Het is nog onduidelijk of zij bestuursverantwoordelijkheid willen nemen. Meestal begint een nieuwe partij met oppositie voeren.

Ik schat de SP in op een wervelende start met 5 zetels. Misschien wat gewaagd, maar gaan ze het halen dan verwacht ik ook dat ze deel nemen aan een coalitie. Hebben ze genoeg bekwame mensen? Durven ze al te komen met een kandidaat wethouder? Dat gaat erom spannen!

VVD

Net als de PvdA heeft ook de VVD het landelijk moeilijk. Dat kan wel eens invloed hebben op verlies voor lokale politiek. Daarnaast heeft VVD Lingewaard wat interne problemen achter de rug. Dit heeft geleid tot terugtrekking van icoon Helga Witjes als lijsttrekker. Daardoor komt de partij nu met louter nieuwe namen in de top. Die zullen zich moeten laten gelden. Tot nu toe weinig van gehoord. Is dit stilte voor de storm? Natuurlijk heeft de VVD wel een vaste kern waarop de partij kan rekenen. Voorlopig zet ik ze op 2 zetels, maar het zou me niet verbazen als het er 1 wordt. Verder zou het zo maar kunnen gebeuren dat Helga Witjes wethouder voor een andere partij wordt. Aanwinst voor een college! Politiek zorgt altijd voor verrassingen.

Zo, dat was het dan. De eerste prognose is toegelicht. Nu wachten op alle partijprogramma’s. In de loop van februari komt dus mijn tweede prognose. En de derde geef ik in de laatste week voor de verkiezingen.

Van één van de partijen kreeg ik al te horen dat ik onzin schrijf. Aan hen om het tegendeel te bewijzen!

Iedereen veel wijsheid. Ik hoop op een grote opkomst in het belang van onze gemeente. En we weten allemaal heel goed, wie uitdeelt moet ook kunnen accepteren! Hoort bij politiek. Jammer genoeg lopen er veel politici rond die alleen maar uit willen delen.

Tot volgende week.

Bert Gerritsen


————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.qz0.nl’.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Reacties