WAT DOEN RAADSLEDEN MET DEZE INFORMATIE?

Foto:

Gisteren hebben alle raadsleden van onze gemeente een brief ontvangen van drs. L.W. Verhoef uit Wijk bij Duurstede. De grote vraag is nu wat de gemeenteraad met deze brief gaat doen?

Via deze link kunt u de volledige brief tot u laten komen.

Wie is deze Leo Verhoef dan wel?

Gewoon een heel lastige man voor bestuurlijk Nederland, registeraccountant van beroep. Hij heeft er een sport van gemaakt analyses te maken van overheidsboekhoudingen. Lingewaard is nu dus (weer) aan de beurt. Op een niet mis te verstane wijze geeft Verhoef commentaar op de boekhouding van onze gemeente in zijn laatste brief van 8 januari 2014.

Maar wat blijkt nog meer?

De gemeente Lingewaard heeft al op 3 oktober 2008 een eerste brief van Verhoef ontvangen en heeft op 17 november 2008 aan Verhoef een antwoord gestuurd. Daarin liet men weten de brief behandeld te hebben in de raadsvergadering van 30 oktober 2008. Daarin werd besloten de brief van Verhoef als kennisgeving aan te nemen, met andere woorden er niets mee te doen.

Daarna volgden nog twee brieven van Verhoef op 7 november 2011 en 26 oktober 2012. Blijkbaar is daar door de gemeente Lingewaard nooit op gereageerd.

De grote vraag is, wat doet de gemeenteraad nu met de brief van 8 januari 2014? Weer zwijgen en naast zich neerleggen of op korte termijn gewoon een debat in de raad. Dit moeten we afwachten, maar het laatste lijkt me wel logisch. Immers de verkiezingen staan voor de deur en zo’n debat geeft een prima inzicht in de financiële kennis van alle politieke partijen.

Afgelopen week werden we nog geconfronteerd met de uitslag van het onderzoek naar het kennisniveau van raadsleden. Tachtig procent van die raadsleden zou daaraan niet voldoen! Geldt dit ook voor Lingewaard? Een prachtige gelegenheid voor de huidige raad om aan te tonen dat dit op financieel terrein in Lingewaard anders is gesteld.

Verhoef beweert in zijn brief dat boekhoudfraude schering en inslag is bij gemeenten en provincies. Ook dat jaarstukken goed voor raadsleden te begrijpen moeten zijn. Per slot van rekening vertegenwoordigen  raadsleden de burgers. Eigenlijk leggen die raadsleden verantwoording af aan die burgers. De accountant heeft in de jaarcijfers immers verklaard dat de raadsleden alles prima hebben begrepen! Blijkbaar kan het volgens Leo Verhoef duidelijk anders.

Gemeenteraad, bewijs het tegendeel!

De kiesgerechtigden willen alleen maar goed onderbouwde plannen en geen loze kreten. En politieke partijen, een goed onderbouwd hoofdstuk over het financiële beleid van Lingewaard, kan niet ontbreken in uw partijprogramma!

Bert Gerritsen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.qz0.nl’.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.