PROGNOSE IN DE ZON……..

Foto:

Zo onder het genot van een heerlijk zonnetje en een temperatuur van ruim 30 graden, liggend onder een palmboom, is geen slecht begin van een nieuw jaar. Onder die omstandigheden een column schrijven is een nieuwe ervaring. Een nieuw jaar, dus nieuwe kansen! Zeker voor de lingewaardse politieke partijen.

Na een aantal zeer teleurstellende jaren zijn de kruitdampen inmiddels geslonken en wordt alle beschikbare tijd door de partijen nu gestopt om prachtige plannen te smeden en de kiezer voor zich te winnen.

Op twitter is de onderlinge strijd al aardig losgebarsten. Bij diverse partijen zijn de twitter-deskundigen inmiddels naar de frontlinie gestuurd. Geeft leuke discussies te lezen. Zeker nadat de nieuwe partij SP haar verkiezingsleus lanceerde. “Ook na 19 maart 100% sociaal”, met daarnaast de zinsnede “besparen doen we ook, maar wel zo dat het de inwoners van Lingewaard niet raakt”

Dat lijkt mij een krasse en gewaagde uitspraak, omdat de SP haar verkiezingsprogramma nog niet openbaar heeft gemaakt. Ben heel benieuwd naar dat programma en moet zeggen dat de SP wel lef heeft. De collega socialisten van de PvdA vlogen gelijk in de gordijnen in niet mis te verstane taal. Ik blijf het volgen en kom er nog zeker op terug.

Nog wat twitter nieuws. Het aantal inwoners in Lingewaard is gezakt. Daarnaast heeft een onderzoek uitgewezen dat gemeentepolitiek niet populair is. Zou dat de reden zijn, dat ongeveer 20 raadsleden weer op een verkiesbare plaats staan en wellicht terugkeren in de raad? De raad en het college laten immers een aardige puinhoop voor de opvolgers achter en de kandidaten stonden dus niet in de rij daarvoor. 

Ook interessant is dat twee wethouders als lijstduwer op de lijsten voorkomen. Kees Telder voor D66 en Barth van Eeten voor Groenlinks. Hierdoor geven zij een signaal af dat zij graag door willen gaan als wethouder. Ongelooflijk! Maar wel goed om te weten op wie we kunnen rekenen als voornoemde partijen wederom in de coalitie vertegenwoordigd zijn. De trolley-affaire zit iedereen nog heel hoog en de SP heeft weinig goeds te melden over wethouder van Eeten.

Om bewust te kiezen op welke partij de kiesgerechtigden hun stem uit kunnen brengen, lijkt het mij alleszins redelijk dat de partijen ook vooraf laten weten met welke kandidaat wethouder(s) zij de verkiezingen in willen gaan. Dat voorkomt teleurstelling achteraf bij de kiezer. Mooi voorbeeld is de komst van Kees Telder 4 jaar geleden.

D66 en Groenlinks schuiven de huidige wethouders dus naar voren. Frans Schut van B06-L2000 is naast lijsttrekker ook kandidaat nummer 1 voor het wethouderschap. Het zit erin dat Lingewaard Nu, waar Theo Janssen lijsttrekker is, diezelfde Theo Janssen wederom  naar voren schuift. Dat zou betekenen dat de oude vechtende coalitie wederom herenigd zou worden. Onmogelijk in mijn ogen. 

De andere vier partijen, Lokaal Belang Lingewaard, VVD, CDA en PvdA, die in de periode 2002 t/m 2010 de dienst uit maakten en niets hebben/hadden met Lingewaard Nu en B06-L2000, zouden ook eens met deskundige kandidaat wethouders moeten komen. Wel zo eerlijk naar de kiesgerechtigden. Is lijsttrekker Johan Sluiter wellicht een kandidaat voor LBL? De VVD kan wel eens verrassend op de proppen komen met raadslid Helga Witjes. Zij komt niet op de nieuwe lijst van de VVD voor.

Ja en dan het CDA. Op hun lijst veranderd vrijwel niets. Wellicht iets voor lijsttrekker Theo Peren als mooie afsluiting van zijn politieke carrière? En dan tot slot de PvdA. Oorspronkelijk lijsttrekker Henry Peren staat nu op 4. Zou hij wellicht ambities hebben of wordt Joke van Roosmalen weer van stal gehaald? Niets is onmogelijk, omdat het politieke clubje beperkt is met weinig nieuwe aanwas.

De kans lijkt mij groot dat een nieuwe coalitie samenstellen een zware klus zal worden, met een groot risico dat de oude vetes weer de kop op steken. Zware klus voor de nieuwe burgemeester!

De zon is net onder gegaan en een zuchtje wind doet de palmboom licht bewegen. Genoeg redenen om mij te wagen aan een eerste prognose voor de komende verkiezingen.

zetels-bert

Volgende week zal ik in mijn column toelichten hoe ik tot deze prognose ben gekomen.

Tot volgende week.

Bert Gerritsen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via lingewaard@nieuws.qz0.nl of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.qz0.nl’.

———————————————————————————————————————-


Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Reacties