Ik bouw op Bohol, steunt u mij?

Op 28 december vertrok ik naar het eiland Bohol op de Filipijnen. Ik help daar om het huis van Julieta en haar familie weer op te bouwen wat in oktober 2013 is getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Later kregen zij ze daar ook nog de Tyfoon Haiyan overheen. Ik vertel u graag over onze inspanningen…wilt u mij misschien sponsoren?

Werkdag 1: 2 januari

Eerst werkdag. Om 8:00 uur zou ik worden opgehaald met de vrachtwagen van Ondoy de engineer en twee metselaars Victor en Junjun. Maar ze kwamen pas om 9:15 uur opdagen. Ik dacht dat ze me waren vergeten en maakte me behoorlijk ongerust.

Opong de broer Julieta is Timmerman en helpt ook mee. We beginnen met de buitenmuren. Eerst een fundering graven met pikhouweel en schop erg zwaar. De grond van Bohol bestaat grotendeels uit limestone, mergel. De metselblokken zijn ook van mergel gemaakt. We maken de fundering van beton met wapeningstaal. In de holle ruimtes van de blokken komen om de meter verticale staven en om de 3 lagen horizontale staven, zodat het geheel aardbeving bestendig wordt.

rh1vr2b5ct7r3eko812tfscgp

Het weer is niet zo goed, veel regen en af en toe zon. Om 4 uur stoppen we, omdat het een dik uur rijden terug naar Tagbilaran is. Terug in het hotel eerst douchen, daarna zwemmen en dan een biertje.

Werkdag 2, 3 januari

Ondou komt nu om half negen. Hij moest eerst decoratieve blokken, soort patioblolken, op halen. Vandaag prima weer om te werken. Nu geen regen en weinig zon. Er wordt gewerkt aan het dak, aanbrengen van de golfplaten. Ik help met metselen van de buitenmuren. het verloopt voorspoedig. Buren helpen met de stenen op te halen. Erg zwaar, door de modder en tegen de bult op.

ideryetwsv2n0zqu3ws5ot7k7

In de middag een klein aardschok. Komt bijna elke dag voor. De aarde is nog niet tot rust gekomen. Tijdens de aardbeving van half oktober ging de aarde heftig tekeer. Er kwam een zwaar brommend geluid, als rollende stenen uit de grond.

Werkdag 3 , 4 januari

Vandaag wordt er ook gewerkt. Alleen zondag is een vrije dag. Eerst nog wat materialen bestellen, spijkers, rioleringsbuizen, dakafwerking voor de nok en hoekkepers en kratje bier om het weekend in te luiden.

Bij het huis aangekomen, zijn ze met de Buffel en sleepkar, dus zonder wielen het zand aan het aanvoeren. Het is net of ik in een tijdmachine heb gezeten en 200 jaar terug in de tijd ben gezet. Ondanks dat het super heet is vandaag, wordt er toch het nodige gedaan. Ben erg tevreden over de eerste week.

jxlsp67aeyi7jk5eebg2cl8j2

Wilt u mij sponsoren?

U kunt hier mijn eerste verslag teruglezen. Mocht u mij willen sponsoren:

Mijn rekeningnummer is 2270639 tnv R.Bolscher met vermelding “Huis Julieta”.

Groet René

wl7xb7ae0079lrsboz1ivswjo

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Reacties