Koningsdag: activiteiten in de vijf grootste steden

Foto: ca.wikipedia.org

Wat is er in de grote steden eigenlijk te doen op Koningsdag? Wij hebben de leukste activiteiten in de vijf grootste steden voor je op een rijtje gezet.

Amsterdam

De verjaardag van de koning wordt in onze hoofdstad uitbundig gevierd. Amsterdam trekt ieder jaar weer vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Er worden grote festiviteiten georganiseerd zoals het Kingsday Festival in en rond het Olympisch Stadion. Het terrein van de Amsterdam RAI maakt dit jaar plaats voor het Kingsland Festival met een line-up waarin Martin Garrix, Hadhunterz en Hardwell voorkomen.

Daarnaast zijn het Rembrandtplein, Leidseplein en het Waterlooplein druk bezochte plekken tijdens Koningsdag. Op de Dam staat er ook dit jaar weer een Kermis. Over de hele stad zijn vrijmarkten te vinden waar leuke spulletjes kunt kopen voor een prikkie.

Als je Amsterdam tijdens Koningsdag eens op een andere manier wil zien, kun je mee gaan met de kingsdag Party Boat. De kaartjes zijn prijzig maar daarvoor vaar je wel uren lang door de grachten en kun je genieten van bier, wijn, shotjes en borrelhapjes.

De meeste musea en attracties zijn trouwens gesloten op Koningsdag. Dit jaar zijn het Anne Frank Huis, Artis, Hortus Botanicus Amsterdam, Rijksmuseum, Stedelijk Museum en het Van Gogh museum wel open.

Voor een volledig overzicht van de evenementen, regels en een plattegrond tijdens Koningsdag in Amsterdam kun je hier terecht.

Rotterdam

Ook in Rotterdam is het een groot feest. Deze stad kent een van de grootste vrijmarkten van het land en is dus zeker een bezoekje waard. Net als in Amsterdam verkopen ook kinderen hun tweedehands spulletjes. De vrijmarkt is vooral overdag te vinden op de Coolsingel, Hoogstraat en de Blaak. Er is ook een kermis aan de Euromast in de Schiehaven waar tussen 22:00 en 23:00 uur een spectaculair vuurwerk losbarst.

Een groot festival tijdens Koningsdag in Rotterdam is op het Willemsplein. Onder andere de dj’s Sluwe Vos, Benny Rodrigues, Josh Butler en Martin Ikin draaien tijdensKoningsdag Festival Rotterdam. Er wordt vooral techno- en housemuziek gedraaid.

Oranjebitter Rotterdam staat bekend om de live acts, food court en optredens van dj’s. Het Oranjebitter bestaat zeven jaar en omdat te vieren wordt het evenement omgetoverd tot een amusementspark. Er is een ballenbak, reuzenrad, trampoline maar ook goochelaar Hans Kazan brengt een bezoekje aan het evenement.

Voor een volledig overzicht van evenementen tijdens Koningsdag in Rotterdam kun jehier terecht.

Den Haag

In Den Haag vinden de meeste festiviteiten plaats rondom de Haagse grachtencirkel. Tijdens Koningsnacht vindt in het centrum van Den Haag voor de vijfde keer het festival Life I live plaats. Op de Frederick Hendriklaan wordt een traditionele vrijmarkt georganiseerd. De ‘Kroon op de Fred’ vrijmarkt is open van 07:00 tot 16:00 uur. Ook zijn er veel winkels gewoon open.

Er zijn vrijmarkten op verschillende andere locaties in de stad. Van de Schilderswijk tot in Belgisch Park. Langs de Haagse grachten worden verschillende activiteiten gepland. Het Haags openbaar vervoer verzorgt vanaf 12:00 rondritten met historische trams door het oude centrum.

Wil je liever varen over de Haagse grachten? Vanaf 12:00 kun je instappen bij de Hooikade voor een rondvaart. En vanaf 13.00 uur start de Oranjewandeling onder leiding van een gids. Je wandelt langs verschillende oude monumenten en paleizen.

Ook dit jaar is er weer een Koningskermis in Den Haag. Op de Lange voorhout en het Frederik Hendrikplein zijn er diverse attracties voor jong en oud. Op het Plein kun je terecht voor allerlei kinderactiviteiten. Zo vindt je er een springkussen en klimtoren voor de allerkleinste Koningsdagbezoekers. Ook vinden er op het Plein diverse optredens plaats en is er een vrijmarkt.

Je kunt je dag in stijl afsluiten in de Dr. Anton Philipszaal. Om 20:15 vindt daar het Koningsdagconcert plaats. Hier treedt het Residentieorkest op samen met de Turks-Nederlandse zangeres Karsu.

Hier kun je het volledige programma bekijken.

Utrecht

In Utrecht is het tijdens Koningsdag ook weer één groot feest met vrijmarkten en optredens. Op ruim 15 verschillende locaties draaien er dj’s of spelen er bandjes. ‘Kindsday Neude‘ is een feest georganiseerd op het ‘gezelligste’ plein van Utrecht: De Neude.

Ook in TivoliVredenburg vinden diverse festiviteiten plaats. Op Kingsnight is er een techno-feest De Revolutie met onder andere Len Faki, Robert Hood, DJ Tennis.

Vanaf dit jaar is er een heel nieuw festival in Utrecht: ‘Kingshouse Festival‘. Het festival vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Het housefeest biedt plaats aan 10.000 mensen.

In Utrecht zijn natuurlijk ook verschillende vrijmarkten te vinden. Kijk hier voor alle locaties.

Eindhoven

Dit jaar staat de Eindhovense Koningsdag in het teken van ‘Eindhoven = King’. Eindhoven is één van de grootste Koningsdagsteden van Nederland en trekt jaarlijks meer dan 220.000 bezoekers.

Er zijn dit jaar weer verschillende festiviteiten in heel Eindhoven. Op deze plattegrondkun je direct zien waar alles plaatsvindt. In het centrum van Eindhoven is het evenement Latin Kingsday. Je kunt hier genieten van live Latin muziek, dj’s en een wereldmarkt. Het programma start om 12:00 uur.

Op zowel Koningsnacht als Koningsdag wordt het één groot feest op de Markt. Er wordt een enorm podium opgebouwd en ‘s avonds is er een spectaculaire lichtshow.

Wil je liever naar een rommelmarkt? Dan kun je terecht aan de voet van het Philips Stadion. De vrijmarkt begint om 09:00 uur. Voor een echte familiedag moet je naar de Oranjemarkt in het Stadswandelpark. Hier staan 100 kramen en er komt een DJ draaien. Ook zijn er diverse activiteiten voor de kleintjes.

Voor het volledige programma in Eindhoven kun je hier terecht.

Reacties